Evropa gradi sabirne centre
Foto: Reuters

Pored 6 hiljada eura za svakog migranta

Evropa gradi sabirne centre

Nakon poziva lidera EU upućenog sa prošlomjesečnog zasjedanja Evropskog Savjeta, Evropska Komisija proširila je koncept kontrolisanih centara za migrante, kao i kratkoročne mjere koje bi mogle biti preduzete za poboljšanje obrade migranata koji se iskrcavaju na obale EU.

Evropska Komisija u te mjere uvela je i pregled mogućih načina da se, pored centara u Uniji, uspostave i regionalni aranžmani sa trećim zemljama o formiranju sabirnih centara za migrante. Time bi se, smatraju u Evropskoj Komisiji stvorili uslovi za obezbjeđenje šire regionalne odgovornosti za migrantsku krizu.

“Sada više nego ikad trebamo zajednička, evropska rešenja o migracijama. Spremni smo da podržimo države članice i treće zemlje da bolje sarađuju na prihvatnju onih koji su spašeni na moru. Ali da bi ovo moglo da se primjeni na terenu, moramo biti ujedinjeni - ne samo sada, već i na duži rok. Moramo raditi na održivim rješenjima.” kazao je komesar Avramopulos.

IMG1373

Dimitris Avramopulos

U cilju poboljšanja uredne i efikasne obrade migranata koje more svakodnevno donosi Evropskoj Uniji, lideri EU pozvali su na uspostavljanje "kontrolisanih centara" u EU. Primarni cilj tih sabirnih centara bi bio poboljšanje procesa razlikovanja između pojedinaca kojima je potrebna međunarodna zaštita i neregularnih migranata koji nemaju pravo da ostanu u EU, kao i da se proces povratka ovih drugih ubrza.

Centrima bi upravljale države članice u kojima su smješteni, uz punu podršku EU i njenih agencija a zavisno o lokaciji mogli bi biti privremeni ili uspostavljeni za određenu namjenu.

najvecibrojizbjeglicadosaojeuizbjeglickikampopatovactokomdanasnjegdanaphotomarkomrkonjicpixsell4f7d3c03e5c6af7bfef1db0d0f48e13cviewarticlenew

Glavna korist od takvih sabirnih centara trebala bi biti potpuna operativna podrška koju bi pružali timovi evropskih graničnih službenika, stručnjaka za azil, službenika zaduženih za sigurnosne provjere i službenika za vraćanje migranata u zemlju porijekla, a svi troškovi pokrivali bi se iz budžeta EU. Ti sabirni centri bili bi ključne tačke brze, sigurne i efikasne obrade migranata kako bi se smanjio rizik od sekundarnih kretanja i ubrzao postupak za određivanje statusa predmetnih osoba.

idomenirefugeecamp1180x620

Države članice koje bi dobrovoljno sudjelovale u ovom konceptu imale bi punu finansijsku podršku EU za pokrivanje infrastrukturnih i operativnih troškova. Takođe bi i članicama koje prihvate nekog od obrađenih migranata iz sabirnih centara, bilo plaćeno 6 hiljada eura po osobi.

Evropska Komisija ima namjeru da uspostavi centralizovanu koordinaciju državama koje solidarno grade sabirne centre sve dok se ne završi reforma evropskog sistema azila, osnosno dok se ne dobije zajednički sistem azila na teritoriji Unije.

Osim što su od Komisije zatražili uspostavljanje kontrolisanih centara, čelnici EU pozvali su i da ispita mogućnost uvođenja regionalnih aranžmana  u bliskoj saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije, UNHCRom i u partnerstvu sa trećim zemljama. Regionalnim aranžmanima Komisija želi osigurati brzo i sigurno iskrcavanje spašenih osoba na obije obale Sredozemnog mora u skladu sa međunarodnim pravom, uključujući načelo zabrane prisilnog udaljenja ili vraćanja, kao i odgovornog sprovođenja postupka nakon što se migranti dokopaju obale…

5810de49150000b70052fed5

Kako bi se smanjio broj smrtnih slučajeva na moru i osiguralo uredno i predvidivo iskrcavanje migranata, sve bi države koje imaju obalu na Sredozemlju trebalo podstaći da uspostave područja za traganje i spašavanje kao i centre za koordinaciju spašavanja na moru, smatraju u Evropskoj Komisiji.

OEBlog140915EUMigrantSummit

Prema planu Evropske Komisije ti regionalni centri bi se formirali uz puno poštovanje međunarodnog i ljudskih prava, pa tako ne bi mogli služiti ni kao pritvor, niti kako kampovi. Kako migrantima ne bi bilo privlačno da se sami upute ka tim centrima u Briselu smatraju da ih je potrebno graditi što je dalje moguće od tačke polaska migrantskog talasa. Ni preseljenje svih koji traže međunarodnu zaštitu i azil a obrade se u ovim centrima neće biti moguće, poručuju iz Brisela.  

  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.