Suđenje Marovićima za oduzimanje imovine: Saslušaće Subotića i Mugošu
Svetozar Marović

Suđenje Marovićima za oduzimanje imovine: Saslušaće Subotića i Mugošu

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić zakazao je za 4. septembar saslušanje Stanka Subotića i Zorana Mugoše, na okolnosti pozajmljivanja novca Svetozaru Maroviću, protiv kojeg se vodi postupak za oduzimanje imovine, a na zahtjev Specijalnog tužilaštva.

Sa duge strane, branioci Svetozara Marovića usprotivili su se odluci suda, navodeći da saslušanje ovih svjedoka vodi odugovlačenju postupka.

Ipak, 4. septembra, Subotić će, ukoliko se pojavi u podgoričkom Višem sudu, morati da se izjasni o okolnostima davanja pozajmice Isatu Boljeviću, koji je, kako je tvrdio, uzeo od njega milion i po eura, kako bi ih dao Radojici Krstoviću za kupovinu Marovićeve vile.

Mugoša će morati da objelodani koliko je novca dao na zajam Svetozaru, ali i da objasni kada i kako mu je optuženi vratio dug. Za Marovićeve advokate saslušanje Mugoše i Subotića utiče na odugovlačenje postupka a naveli su i razlog za te tvrdnje.

''Postoje materijalni dokazi, odnosno dokumentacija koja potkrepljuje sve naše tvrdnje o toku transakcije novca'', istakli su branioci Marovića, navodeći da im saslušanje Subotića i Mugoše ne smeta jer će oni dati informacije koje se već nalaze u spisima predmeta.

Odbrana Marovića je kazala i da će se o novcu u stranim bankama svojih klijenata izjasniti tek nakon uvida u potvrdu iz švajcarske banke da je Đorđina Marović na računu HA-ESBE-CE-a u periodu od 2006. do 2007. godine imala tri miliona dolara. Na prethodnom suđenju Đorđina Marović je, odgovarajući na pitanja specijalne tužiteljke Lidije Vukčević, tvrdila da ona kao i članovi njene porodice nijesu imali žiro račune u inostranstvu, pa ni u Švajcarskoj.

Advokat optuženog Svetozara Marovića Dimitrije Dapčević kazao je da je tu informaciju saznao iz medija. Na samom početku suđenja jedan od Marovićevih branilaca, advokat Zdravko Begović, kratko je kazao da Svetozar, zbog teškog zdravstvenog stanja ne može da se posveti ovom postupku.

Njegova navodna bolest i liječenje u Beogradu traje više od dvije godine koliko je prošlo od raspisivanja potjernice za njim zbog izdržavanja četvorogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen kao šef kriminalne grupe.

Ročište za trajno oduzimanje imovine od Miloša Marovića, sina Svetozara Marovića, odloženo je za 4. septembar, jer se čeka izjašnjenje specijalne tužiteljke Lidije Vukčević, u vezi sa dva umješača - Petra Miloša i Opštine Budve.

Advokat Dapčević je pojasnio da se pravno lice Opština Budva pojavljuje kao umješač jer je zainteresovana strana.

''Umješač je lice koje ima određeni pravni interes, a njihov interes je u konkretnom slučaju Petra Miloša, jer ima upisanu hipoteku na nepokretnost koja se oduzima u ovom postupku od Miloša Marovića. On traži da bude umješač u ovom postupku, jer je savjesno treće lice koje je pozajmilo novac i uspostavilo hipoteku. Opština Budva je hipotekarni povjerilac imovine u Mrčevom polju, odnosno katastarska opština Prijevor, koja je predmet oduzimanja imovine od Svetozara Marovića. Opština želi da zadrži status savjesnog hipotekarnog povjerioca, a ne da se oduzima što im je dala država'', pojasnio je Dapčević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.