Katić: Pustite da vas ljepota zvuka, jezika nad jezicima, pomiri i obraduje (FOTO)
Foto: PR centar

Otvoreni 35. Dani muzike na Kanli kuli

Katić: Pustite da vas ljepota zvuka, jezika nad jezicima, pomiri i obraduje (FOTO)

Međunarodni dani muzike su tradicija hercegnovske kulturne scene i taj festival nikada ne pravi kompromise kada je u pitanju kvalitet, poručio je gradonačelnik Herceg Novog, Stevan Katić na otvaranju jubilarnih 35. Dana muzike.

Festival, koji će trajati do 20. jula, počeo je sinoć na Kanli Kuli, koncertom beogradskog akademskog hora Collegium musicum „Odjeci“ u čast maestre Darinke Matić Marović, kojoj su Katić i umjetnički direktor Festivala Boris Kraljević uručili Plaketu za doprinos muzici i gradu Herceg Novom.

Katić je istakao da, zahvaljujući pijanisti i pedagogu maestru Borisu Kraljeviću, producentu Herceg festu, brojnim vrsnim umjetnicima iz cijelog svijeta, kao i vjernoj publici, Dani muzike traju već tri i po decenije „i trajaće, siguran sam, bar još toliko“.

dm27

Stevan Katić

On je rekao da je posebna čast što su Dani muzike otvoreni koncertom posvećenom Matić Marović, koja je, kako je rekao, velika žena koja živi muziku, „neiscrpne energije i posvećenosti, kakva se rijetko srijeće, od koje su učili i na koju se ugledaju mnogi vrhunski muzičari“.

„Prva žena dirigent, prva žena dekan Fakulteta muzičke umjetnosti, prva žena rektor u Srbiji, iza koje je na hiljade koncerata širom planete, Darinka je uvijek ostala vezana za Boku i svoj Herceg Novi. Ovo veče je samo prilika da joj se malim dijelom odužimo za sve što je dala svjetskoj muzici i našoj kulturi“, istakao je Katić.

Organizovanje Dana muzike, ali i ostalih festivala i programa, kako smatra, jasni su pokazatelji da „mi stvaramo, doprinosimo i ostavljamo nešto za sobom, grad kulture, koji je ponos svih Novljana“.

„Ostaje mi da vam poželim da uživate u koncertima 35. Dana muzike, odlutate i pustite da vas ljepota zvuka, jezika nad jezicima, poveže, pomiri, opusti i obraduje“, poručio je Katić.

Umjetnički direktor Festivala Dani muzike, pijanista Boris Kraljević, kazao je da da se na Festivalu pozdrav izgovara jednako srdačno na jezicima svijeta i jezikom muzike, koji je svima razumljiv.

„Tradiciju čuvamo već 35 godina. Ponosni smo na ono što smo do sada uradili, i sa radošću planiramo nove festivale“, rekao je Kraljević.

dm19

Boris Kraljević

Tridesetpeti rođendan i 15 godina od obnavljanja Festivala zaslužuju, kako je istakao, darove i proslave.

„Pravi dar za ovaj Festival i umjetnike, koji na njemu tek treba da nastupaju u godinama koje dolaze, biće novi instrument, koji će omogućiti još odvažniji pristup u odabiru programa“, rekao je Kraljević.

On je istakao da su kupovinu novog klavira za Dvoranu Park, omogućile donacije kompanije OHM Mamula Montenegro, umjetnika koji su nastupili na 34. Danima muzike, pojedinaca, udruženja građana i „naravno snažna finansijska podrška lokalne zajednice“.

„Proslavljamo jubilej hercegnovskog festivala umjetničke muzike koncertom na najljepšoj pozornici Mediterana-Kanli kuli, ali istovremeno slavimo jednu veliku karijeru dame, koja je jedna od nas, Novljanke koja je muzici posvetila život - maestre Darinke Matić Marović. Slaveći talenat, rad i posvećenost, vjerujemo da određujemo sistem vrijednosti i utičemo na našu budućnost“, rekao je Kraljević.

Centralna scena Festivala biće Dvorana Park, u kojoj će, kako je najavio, 12. jula nastupiti mladi crnogorski pijanista Andrija Jovović, koji će se predstaviti djelima Baha, Betovena i Šopena.

„To će biti prva prilika da čujete, kako smo divan instrument dobili u Dvorani Park i kakve sve uzbudljive susrete sa vrhunskim umjetnicima, pijanistima, tek možemo da planiramo i, siguran sam, ostvarimo“, kazao je Kraljević.

Sekretarka za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, Ana Zambelić Pištalo, rekla je da je, sa mnogo opravdanja, Plaketa Dana muzike za doprinos muzici i gradu Herceg Novom, pripala dirigentkinji „impresivne karijere“ Darinki Matić Marović.

„Obrazloženje za doprinos muzici, jednostavno je dati. Gospođa Matić Marović je dirigovala na više od deset hiljada koncerata, proslavila nedavno 45 godina akademskog hora Collegium musicum, koga zovu njenim čedom, ali i 35 godina na čelu hora Obilić“, navela je Zambelić-Pištalo.

dm36

Darinka Matić Marinković

Ona je istakla da Matić Marović i horovi, koje je decenijama umjetnički oblikovala ne znaju za neuspjehe, „a osvajali su svjetski poznate muzičke scene, osim Karnegi hola, i čuvenu Zlatnu dvoranu u Beču, Konzervatorijum Čajkovski u Moskvi i Rodio teatar ispod Akropolja“.

Prema njenim riječima, Matić Marović je, godinama pred nastup, generacijama upućivala savjet da budu nasmijane.

„Večeras se sa radošću, ljubavlju, sa mnogo dobre energije osmjehnimo zajedno, ovom odavno zasluženom priznanju, a muzika neke kaže sve što nije stalo u riječi“, poručila je Zambelić Pištalo.

Dirigentkinja, Darinka Matić Marović, rekla je da ne postoji ljepši trenutak od onog kada, kako je dodala, od svojih, tamo gdje je rođena dobije Plaketu za doprinos gradu Herceg Novom i muzičkoj umjetnosti.

„Ne može se uporediti dobijanje ove nagrade ni sa jednom od mnogih, koje sam do sada dobijala i u svijetu i kod nas. Gostovala sam skoro u svim zemljama svijeta, trudeći se da duh naše kulture i ime ovog grada prenesem publici, koja mi je uzvraćala aplauzima i oduševljenjem. Drago mi je da se u nizu dobijenih priznanja, nalazi i ovo, koje je mome srcu najbliže i najdraže“, rekla je Matić Marović.

Pokrovitelji Festivala Dani muzike su Opština Herceg Novi, Turistička organizacija Herceg Novi i Ministarstvo kulture Crne Gore, izvršni producent JUK Herceg fest, sponzori Hunguest Hotel Sun Resort i kompanija “Blue Line”, a donaciju za novi koncertni klavir obezbijedili su lokalna uprava, kompanija OHM Mamula Montenegro, umjetnici 34. Dana muzike i pojedinačni donatori.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.