Mogerini:  Zapadni Balkan sprovodi naporne reforme u ispunjavanju kriterijuma EU
Samit u Londonu

Proces proširenja vitalan

Mogerini: Zapadni Balkan sprovodi naporne reforme u ispunjavanju kriterijuma EU

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini istakla je da Zapadni Balkan sprovodi naporne reforme u ispunjavanju kriterijuma EU, dodajući da prepznaju taj trud.

"Proces proširenja je vitalan. Ja znam da je pažnja medija usmjerena na nešto drugo, ali danas su naši prijatelji sa Zapadnog Balkana u centru pažnje", rekla je Mogerini. 

Mogerini, koja predstavlja EU na samitu u okviru Berlinskog procesa, rekla je da region čvrsto ide naprijed i da je EU posvećena zajedničkoj budućnosti, prenosi Beta.

"Vidjeli smo izuzetne rezultate, rješenja najtežih bilateralnih pitanja. Zapadni Balkan snažno ide naprijed. Danas potvrđujemo da smo zajedno sa regionom na tom putu, da dijelimo posvećenost našoj zajedničkoj budućnosti", dodala je Mogerini.

#WBSummitLondon - Zajednička fotografija između dviju sesija na temu dalje saradnje na #ZapadniBalkan i perspektive mladih pic.twitter.com/xKp6D9PZC4

— Vlada Crne Gore (@VladaCG) July 10, 2018

Samit premijera Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, na kojem učestuvju i predstavnici EU i članica Unije, počeo je danas u Londonu.

Na Samitu učestvuju i Njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, visoka predstavnica EU Federika Mogerini, evropski komesar za proširenje Johanes Han, predsjednik Evropske investicione banke Verner Hojer, predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti i drugi evropski zvaničnici.

 

Predsjednik Vlade #CrnaGora Duško Marković stigao na #WBSummitLondon. Dočekao ga je ministar za Evropu i Ameriku @AlanDuncanMP pic.twitter.com/OPgBjSTEjD

— Vlada Crne Gore (@VladaCG) July 10, 2018

 

Pored Njemačke i Austrije na skup su pozvani i drugi EU partneri - Hrvatska, Francuska, Italija i Slovenija. Prvi put na samitu učestvuje i Grčka koja će 2020. biti i domaćin Samita što se tumači kao nagrada premijeru Aleksisu Ciprasu za rješavanje spora oko imena Makedonije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.