Transparency International osuđuje odluku o razrješenju Ćalović Marković
Ćalović Marković

Transparency International osuđuje odluku o razrješenju Ćalović Marković

Transperensi internešnal osudio je odluku Skupštine Crne Gore da razriješi Vanju Ćalović Marković, izvršnu direktorku MANS-a, našeg nezavisnog nacionalnog ogranka, iz Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije, iako nacionalni sud nije donio presudu u tom sporu. Ova odluka ukazuje na odmazdu protiv Ćalović Marković zbog njene beskompromisne borbe protiv korupcij, saopštila je ta organizacija.

Dodaje se da su optužbe za konflikt interesa uperene protiv Ćalović Marković su osporene na nacionalnom sudu, a ročište je zakazano za 17. jul 2018. godine.

"Ćalović Marković nije pružena prilika da odgovori na optužbe iznesene protiv nje, što nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Prošlog mjeseca je više od 40 nevladinih organizacija apelovalo na Skupštinu da se sačeka odluka suda prije nego što se glasa o razrješenju Ćalović Marković, međutim, uprkos tome, Skupština je glasala juče. Razrješenje Ćalović Marković predstavlja politički motivisan potez i podstiče zabrinutost koju je prethodno izrazila Evropska komisija u svom izvještaju o Crnoj Gori za 2018. godinu. U izvještaju su posebno naglašeni izazovi koji se tiču slučajeva konflikta interesa, uključujući javnog emitera, RTCG, i Savjet Agencije za elektronske medije", saopštila je ta organizacija.

Razrješenje takođe, ocjenjuju, doprinosi rastućem političkom pritisku sa kojim se MANS suočava prilikom borbe protiv korupcije, potkopava povjerenje građana u političke institucije i u suprotnosti je sa naporima Crne Gore da se pridruži Evropskoj uniji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.