Svilanović: Zapadni Balkan je ponovo na putu rasta (FOTO)
Foto: RCC

Podržan Godišnji izvještaj o sprovođenju strategije

Svilanović: Zapadni Balkan je ponovo na putu rasta (FOTO)

Upravni odbor strategije Jugoistočna Evropa 2020 (JIE 2020) Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) podržao je Godišnji izvještaj o sprovođenju strategije (ARI) 2018 na petom po redu sastanku održanom danas u Briselu uoči predstavljanja Balkanskog barometra 2018.

Glavni nalaz izvještaja pokazuje da je od početka sprovođenja strategije Jugoistočna Evropa 2020 region dodao više od 600.000 novih radnih mjesta, što predstavlja veliko postignuće, posebno imajući na umu da je region nekoliko godina zaredom, zbog svjetske ekonomske krize, bilježio kontinuiran gubitak radnih mjesta, saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju.  

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović izrazio je zadovoljstvo ohrabrujućim rezultatima koje region pokazuje i dodao da je pred nama i dalje mnogo posla.

„Srećan sam što je Zapadni Balkan ponovo na putu rasta, nakon što je od 2010. godine u ekonomijama regiona dodano više od 600 hiljada radnih mjesta i pola miliona visokoobrazovanih ljudi tržištu radne snage. Region je odličnim izvoznim rezultatima tokom proteklih sedam godina povećao trgovinu za dodatne 33 milijarde eura i smanjio trgovinski deficit sa -23,1 na -19,7 procenata BDP-a (bruto domaćeg proizvoda) što ukazuje na konkurentnost proizvoda i usluga iz regiona na stranim tržištima,“ objasnio je Svilanović. 

Iako ohrabrujući, ovi rezultati, međutim, „ne bi bili dovoljni da 'svi stanu na čvrste noge' i da se osigura brže približavanje Evropskoj uniji. Okvir za regionalnu saradnju je ojačan sa nekoliko inicijativa, uključujući pojavu Berlinskog procesa, okvira za saradnju šest ekonomija Zapadnog Balkana i početkom sprovođenja Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor (MAP REA), koji su odobrili lideri Zapadnog Balkana u julu 2017. godine u Trstu. Svi mi zajedno sa regionom neumorno radimo na ovome,“ dodao je Svilanović.

PressRelease

Foto: RCC

Zamjenik rukovodioca Odjeljenja za regionalnu saradnju i programe za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Nikolas Cendrovič (Nicholas Cendrowicz) podsjetio je da Strategija proširenja Evropske unije, objavljena početkom ove godine, regionu pruža kredibilan put za članstvo u Evropskoj uniji i iznosi sveobuhvatan plan za vlade iz regiona, ekonomije i društva u cjelini i dodao da se u strategiji regionalna saradnja stavlja u središte ove kredibilne evropske perspektive. 

„Region je na dobrom putu, ali je potrebno uložiti veće napore kako bi se postigli ciljevi koje su zacrtali vaši lideri, a Evropska unija će, kao što je uvijek i bila, biti uz vas cijelim putem, jer je naš zajednički interes da ovaj važan region bude ekonomski jak i predan evropskim idejama i budućnosti, “ kazao je Cendrovič.  

Predstavnici Upravnog odbora iz pojedinačnih ekonomija predstavili su svoje aktivnosti usmjerene na postizanje konkretnih ciljeva i međusobno razmijenili primjere dobrih praksi.

Na temelju prošlogodišnjeg iskustva, kako se navodi, posebna sesija je posvećena informisanju učesnika o stavovima Evropske komisije o evropskom okviru nakon 2020. godine. Ova diskusija treba da Upravnom odboru strategije JIE 2020 pruži osnovu za razmatranje regionalnih planova nakon isteka strategije Jugoistočna Evropa 2020.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.