I ovaj jun bez šarenih protesta, nema duginih boja na državnim institucijama
Foto: Ilustracija

Obilježava se Mjesec ponosa gromoglasnom tišinom

I ovaj jun bez šarenih protesta, nema duginih boja na državnim institucijama

Iako je obilježavanje Mjeseca ponosa započelo sedamdesetih godina u Sjedinjenim Američkim Državama, njegov značaj i simbolika su ubrzo našli utemeljenje u velikom broju zemalja širom svijeta.

Davne 1969. godine, na ulicama Njujorka dogodio se istorijski protest ispred Stonval bara, protiv opresije i torture koju je LGBTIQ zajednica trpila od strane Njujorške policije i saveznih vlasti generalno. Ovaj protest se desio na današnji dan, 28. juna, što ovom datumu daje duboku simboliku i istorijski značaj, jer predstavlja dan kada se zvanično rodio LGBTIQ pokret u Sjedinjenim Američkim Državama i širom svijeta, u formi u kojoj se danas poznaje, podjsetio je LGBT forum progres. 

Prva parada ponosa je održana upravo 28. juna 1970. godine, u znak komemoracije i obilježavanja godišnjice Stonval protesta. Od tada, pa sve do danas, i najveće svjetske parade ponosa i veliki broj manjih i lokalnih se održavaju upravo tokom juna mjeseca, oslanjajući se na skoro pedeset godina istorije i simbolike koja je vezana uz mjesec jun i 28. dan ovog mjeseca. 

„Što se tiče Crne Gore i mjeseca ponosa, tišina je bila gromoglasna. Niti jedna državna institucija nije javno obilježila mjesec ponosa, kroz isticanje zastave duginih boja, održavanje neke manifestacije, sastanjanja sa predstavnicima LGBTIQ zajednice, pa čak ni uvažavanja ovog značajnog mjeseca za LGBTIQ zajednicu na bilo koji način. Umjesto toga, evidentirana je jasna zloupotreba LGBTIQ zajednice od strane pojedinih političkih subjekata, oštra i burna rasprava o Nacrtu zakona o životnom partnerstvu, nastavak širenja diskriminacije i govora mržnje po društvenim mrežama i brojni drugi problemi.“, istakla je Bojana Jokić, predsjednica LGBT Forum Progresa.

U Crnoj Gori ni ovog juna nije bilo parade ponosa, iako su gotovo sve zemlje u regionu koje imaju godišnje parade odlučile da svoje organizuju upravo tokom ovog mjeseca i tako ispoštuju simboliku Mjeseca ponosa i pridruže se globalnom talasu šarenog i veselog juna širom svijeta. Kako se navodi, prva i jedina parada koja je održana tokom Mjeseca ponosa bila je "SeaSide Pride" u Budvi, 2013. godine. Od tada pa do danas, Crna Gora nije imala šareni jun na ulicama Podgorice ili nekog drugog grada. Jasno je da će tako i ostati - ističe se.

Ali, bilo je i pozitivnih, pohvalnih i čak istorijskih momenata za LGBTIQ zajednicu tokom Mjeseca ponosa.

Prije svega, u Crnoj Gori je objavljen prvi lezbijski roman „U svoja četiri zida“, crnogorske autorke Keti Radošević, koji je promovisan 21. juna u Podgorici. Ovaj roman je prvi svoje vrste na prostoru Crne Gore i predstavlja dio crnogorske kulturne i LGBTIQ istorije.

Zatim, uloženo je dosta napora da  se obezbijedi kontinuitet podrške za sve neophodne servise za LGBTIQ zajednicu, te sve druge programe koji su od velikog značaja.

Zabilježena je i podrška od strane Američkog Ugla u Podgorici koji je tokom juna imao stalnu postavku literature i video sadržaja posvećenih Mjesecu ponosa; kao i jasne podrške Ambasade Sjedinjenih Američkih Država cjelokupnoj LGBTIQ zajednici kroz javna saopštenja.

Dio aktera sa strane civilnog sektora je takođe doprinio stvaranju pozitivne atmosfere tokom Mjeseca ponosa.

Konačno, kako ističu, jedno ostaje jasno – ni ovog Mjeseca ponosa nije bilo zastava duginih boja na državnim institucijama, nije bilo šarenih protesta, tj. Parade, niti je bilo jasne i nedvosmislene podrške ovom veoma važnom mjesecu u životima LGBTIQ osoba.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.