Predstoji težak samit EU lidera
Ilustracija

Posvećen migrantima

Predstoji težak samit EU lidera

Samit lidera Evropske unije (EU) zakazan 28. i 29. juna u Briselu posvećen najviše migrantima biće težak, posebno zbog bojkota zemalja centralne Evrope sjutrašnjem mini samitu, ocijenio je danas portparol francuske vlade Benžamen Grivo.

"Ne treba da lažemo naše građane. Samit naredne nedjelje će biti težak", rekao je Grivo u izjavi francuskom radiju Evropa 1 i dodao da će pitanje migranata biti na dnevnom redu sjutrašnjeg mini samita u organizaciji Evropske komisije,prenosi agencija Beta.

Grivo je rekao da su stavovi o pitanju migranata daleko od složnih a da situaciju dodatno komplikuje bojkot sjutrašnjem mini samitu zemalja Višegradske grupe koju čine Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, inače zastupnice tvrde struje prema imigraciji.

Prema radnom dokumentu mini samita u koji je uvid imala agencija Frans pres, učesnici bi trebalo da razgovaraju o "mehanizmu solidarnosti" prema kvotama, odnosno preraspodjeli migranata po zemljama EU, čemu se od ranije protivi Višegradska grupa.

Mini samit u nedjelju okupiće desetak evropskih lidera,među kojima bi trebalo da bude i predsjednik Francuske Emanuel Makron.

Evropska komisija je ranije navela da je taj mini samit otvoren za sve evropske zemlje koje žele da učestvuju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.