Alžir gasi internet: Cilj spriječiti prepisivanje na eksternim maturama
Ilustracija

Privremeno

Alžir gasi internet: Cilj spriječiti prepisivanje na eksternim maturama

Vlasti u Alžiru donijele su odluku o privremenom onemogućavanju korištenja interneta kako bi se spriječilo prepisivanje tokom polaganja eksterne mature u srednjim školama.

Norija Bengebrit, ministarka obrazovanja, za lokalne medije je izjavila kako će od 20. do 25. juna na sat vremena, odnosno u periodu polaganja ispita, biti onemogućeno korištenje mobilnog i kablovskog interneta širom zemlje.

Ministarka je izjavila kako je mjera uvedena kako bi se spriječila varanja na ispitima, koja su bila posebno izražena 2016. godine, javlja BBC.

Bengebrit je saopštila kako će biti onemogućen i pristup društvenoj mreži Facebook.

Eksternu maturu trebalo bi polagati više od 700.000 srednjoškolaca.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.