Makedonija ode u NATO?

Makedonija ode u NATO?

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao da je NATO jednoglasno odlučio da tačku za poziv Makedoniji u Alijansu stavi na dnevni red julskog samita.

Zaev je to rekao na sjednici makedonske skupštine na kojoj su poslanici većinom glasova ratifikovali dogovor s Grčkom o rješavanju spora oko imena i strateškom partnerstvu.

"Time se ostvaruju vjekovne aspiracije svih generacija pred nama i svih građana Makedonije", rekao je Zaev.

Prethodno je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u izjavi za francusku televiziju Frans 24 rekao da je moguće da Makedoniji bude poslat poziv za članstvo na samitu Alijanse 11. i 12. jula u Briselu, pošto su Skoplje i Atina postigli dogovor o sporu oko imena.

"Nadam se da će biti napretka jer su postigli sporazum sa Grčkom oko imena. Ukoliko se sporazum u potpunosti implementira, novo ime će biti Republika Sjeverna Makedonija i tada možemo da idemo dalje što se tiče članstva u NATO", rekao je Stoltenberg.

Upitan da li postoji vremenski okvir za članstvo Makedonije u toj organizaciji, Stoltenberg je kazao da to zavisi od finalizacije sporazuma u Skoplju.

"Nadam se da ćemo početi pristupne pregovore već na samitu NATO u julu, a ukoliko se sve bude odvijalo po planu nakon ratifikacije i referenduma koji će se održati krajem ove godine", rekao je Stoltenberg.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.