Bečić i Abazović dva dana u Briselu, susret sa Hanom i razrada Plana
Bečić i Abazović

"Ne odstupa se od uslova koje je opozicija postavila nakon parlamentarnih izbora 2016."

Bečić i Abazović dva dana u Briselu, susret sa Hanom i razrada Plana

Predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić, predsjednik GP URA, Dritan Abazović, generalni sekretar Demokrata, Boris Bogdanović i potpredsjednik GP URA, Miloš Konatar boraviće u naredna dva dana u zvaničnoj posjeti Briselu, na poziv komesara Evropske unije za susjedsku politiku i proširenje, Johanesa Hana, sa kojim će se sastati sjutra.

"Hanov poziv uslijedio je nakon što su dvojica lidera domaćoj i međunarodnoj javnosti predočili Plan izbornih reformi, o čijoj ozbiljnosti, osim šireg odobravanja od strane relevantnih domaćih i međunarodnih adresa, svjedoči i ova posjeta Bečića i Abazovića Briselu, u okviru koje će komesaru Hanu Plan izbornih reformi i njegova razrada biti predstavljeni u cjelosti, kao i sve okolnosti koje su dovele do potrebe za jednim takvim razrješenjem trenutne političke situacije u Crnoj Gori", navodi se u zajedničkom saopštenju Demokrata i GP URA.

Podsjećaju, da je Planom izbornih reformi Demokrata i URA-e, koji je momentom njegovog objavljivanja ponuđen i drugim opozicionim partijama, kao i NVO sektoru, predviđeno nalaženje održivih rješenja u vezi sa Sudskim savjetom, Savjetom RTCG-a i sveobuhvatnom izbornom reformom koja podrazumijeva implementaciju preporuka OEBS-a/ODIHR-a, definisanje zakonskog rješenja zahvaljujući kojem će se svi lokalni izbori održati u istom danu, donošenje Kodeksa etičkog ponašanja u kampanji, osnivanje nezavisnog tijela za nadzor nad dosljednom primjenom zakona i podzakonskih akata, te izmjenu seta medijskih zakona sa ciljem da se pravni okvir usaglasi sa EU i međunarodnim standardima.

Evropski komesar Han, ubrzo po objavi Plana, pohvalio je konstruktivan angažman u debati i reformama koje su kreiranjem ovog Plana pokazali Demokrate i URA i najavio diskusiju sa Bečićem i Abazovićem koja će uslijediti, počevši od sjutra.

"Kao što je već primijećeno, Planom izbornih reformi ne odstupa se od uslova koje je opozicija postavila nakon parlamentarnih izbora 2016. godine i značajan je zbog potencijalnih novih kanala za opoziciono djelovanje, zbog čega su Demokrate i GP URA ovaj plan i ponudile svim opozicionim subjektima u Crnoj Gori, kao i nevladinom sektoru, kako bi se skupa radilo na ukidanju svih dosadašnjih antidemokratskih praksi u Crnoj Gori, jer je izvjesno da je to u opštem interesu građana Crne Gore, koji će za Demokrate i GP URA-u uvijek biti značajniji od zbira interesa svih političkih subjekata", navodi se u saopštenju.

Tokom posjete Briselu predviđen je i niz i drugih važnih susreta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.