SAD: Razočarani smo zbog smjene Kadije
Heder Nauert

CG da zaštiti slobodu medija

SAD: Razočarani smo zbog smjene Kadije

Odluka Savjeta RTCG da smijeni generalnu direktorku Andrijanu Kadiju podriva slobodu medija, čija su reforma i očuvanje ključni za integraciju Crne Gore u evroatlantsku zajednicu, saopštio je u četvrtak veče američki Stejt department.

"Sjedinjene Države razočarane su zbog današnje smjene Andrijane Kadije, generalne direktorke crnogorskog Javnog servisa RTCG. Crna Gora mora da uradi više da zaštiti slobodu medija i uređivačku nezavisnost svog Javnog servisa", navodi se u saopštenju koje je potpisala portparolka Državnog sekretarijata Heder Nauert.

Kadija je razriješena juče, nakon što joj je većina članova Savjeta zamjerila što je napravila ugovor sa jednom crnogorskom nevladinom organizacijom, koji je finansirala EU. Većina članova Savjeta je to ocijenila kao miješanje u uređivačku politiku RTCG-a.

Za razješenje Kadije glasalo je šest članova, dok su dva člana bila protiv.

Smjena generalne direktorice Radio televizije Crne Gore (RTCG), Andrijane Kadije ide protiv slobode izražavanja i slobode medija koje su osnovne vrijednosti Evropske unije (EU), ocijenila je portparolka EU, Maja Kocijančić. 

Ona je kazala da su sloboda izražavanja i sloboda medija i krucijalni elementi procesa pristupanja Crne Gore EU i važno privremeno mjerilo koje treba da bude ispunjeno za pregovaračko poglavlje 23. Prema njenim riječima, crnogorske vlasti su ograničene svojim obavezama prema evropskim vrijednostima i standardima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.