Crna Gora sjutra obilježava godišnjicu prijema u NATO
Ilustracija

Formalno postala 29. članica Alijanse

Crna Gora sjutra obilježava godišnjicu prijema u NATO

Crna Gora sjutra će obilježiti godišnjicu od kada je i formalno postala 29. članica NATO-a.

To je ozvaničeno predajom Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dokumenta o pristupanju Alijansi. Dokument, instrument pristupa, predao je u ime Crne Gore ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, u Stejt Dipartmentu u Vašingtonu.

Ceremoniji su prisustvovali generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg, zamjenik američkog državnog sekretara, Tomas Šenon, crnogorski premijer, Duško Marković, kao drugi zvaničnici.

Na godišnjicu crnogorskog pristupanja NATO-u, borbeni avioni Vazduhoplovnih snaga Italije i Vazduhoplovnih snaga Grčke, u saradnji sa Vazduhoplovstvom Vojske Crne Gore, započeće sjutra redovno patroliranje vazdušnim prostorom Crne Gore i njegovu zaštitu i to pokaznom vježbom prizemljenja „letilice-uljeza“.

Zvanični odnosi Crne Gore i NATO počeli su 29. novembra 2006. godine, pozivom Crne Gore u članstvo Partnerstva za mir (PZM). Crna Gora se u junu 2014. godine „našla pred vratima“ NATO-a kada su ministri vanjskih poslova Alijanse odlučili da pokrenu intenzivirane i fokusirane razgovore sa Crnom Gorom sa obavezom da do kraja 2015. razmotre da li su zadovoljeni uslovi za upućivanje poziva za članstvo, piše Anadolija.

Nakon formalnog poziva za otpočinjanje pristupnih pregovora Crne Gore sa NATO-om, sredinom februara 2016. godine, u Briselu su uspješno završeni pristupni pregovori.

Time su se stekli uslovi za pripremanje Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u koji je potpisan na Ministarskom sastanku 19. maja 2016. godine, od ministara, iako je bila uobičajena praksa da ovakve protokole potpisuju ambasadori.

Činom potpisivanja Protokola stekli su se uslovi da Crna Gora kao pozvana država učestvuje na svim sastancima NATO-a, a prvi put u tom svojstvu i na samitu NATO-a u Varšavi.

Crnogorski parlament je 28. aprila prošle godine na Cetinju usvojio Zakon o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, kojim su obezbijeđeni uslovi za stupanje Crne Gore u NATO. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.