Amfilohije: Zapanjujuće duhovnog vođu proglašavati okupatorom
Foto: mitropolija.com

Amfilohije: Zapanjujuće duhovnog vođu proglašavati okupatorom

Skoro da nema mjesta gdje Sveti Sava nije zapamćen, svuda je kroz vjekove prisutan, tako da je zapanjujuće da u naše vrijeme ima jedna grupa naših ljudi, ovdje rođenih, koji duhovnog oca ovoga naroda proglašavaju okupatorom, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, na današnjem osveštanju novopodignutog spomen obilježja na Počivalu Svetoga Save u selu Kržanja u Kučima.

Spomen obilježje podigli su stanovnici Kržanja na mjestu gdje je, po predanju, odmarao Sveti Sava prilikom jednog od svojih putovanja po ovim krajevima.

Amfilohije je istakao da je čitav život Svetog Save bio u znaku časnog krsta.

“I sva njegova putovanja su u tom znaku. Koliko je samo mjesta, naročito u Crnoj Gori, više nego igdje drugdje, koja podsjećaju na dolazak, prolazak i na opstanak Svetoga Save. Evo jednog od njegovih počivala. A nijesu daleko odavde ni Strane Svetoga Save, ni Savin kuk na Durmitoru, ni Savino jezero, Savin potok, Savino oko, Savini izvori”, rekao je mitropolit.

Ovim sabranjem, rekao je, Mitropolija započinje proslavljanje osam vjekova svetosavlja.

U Crnoj Gori, istakao je, postoji jedino Savin post.

“I to, da bude još najljepše, eno ga na Njegušima. Najviše ga tamo slave. I dvije crkve Svetoga Save postoje tamo. Eno je i u Ćeklićima. Nije ih podizao Amfilohije, koga sad optužuju da hoće da posvetosavi Crnu Goru, nego oni koji su bili prije njega, od kojih se Amfilohije naučio”, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Marko Miljanov, smatra on, svetosavac je do dna svoga bića.

“Ponekad ga, vjerujem s razlogom, nazivam petim jevanđelistom. Jer i njegov život je blagovijest. I sve što je napisao, sve zrači upravo sa krsta časnoga, onoga što je ovdje i Sveti Sava posijao”, zaključio je mitropolit Amfilohije.

Mitropolija.com

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.