Redovne aktivnosti NP Skadarsko jezero u susret ljetnjoj turističkoj sezoni

Redovne aktivnosti NP Skadarsko jezero u susret ljetnjoj turističkoj sezoni

Služba zaštite NP Skadarsko jezero redovno vrše aktivnosti na kontroli prostora i suzbijanju nelegalnih aktivnosti, a Služba ambijentalne higijene na uređivanju prostora. Ovih dana čišćen je prostor Vranjine.

„Kada je riječ o turističkoj sezoni, intenzivnije interesovanje posjetilaca za ovaj nacionalni park počelo je već u martu. Tokom aprila i maja bile su aktuelne, između ostalog, i posjete škola, đačke i studentske ekskurzije, kako iz naše zemlje, tako i iz regiona. Od početka godine do 25. maja, ukupno je registrovano 13.431 posjetilaca što je za 77% više u odnosu na isti period prošle godine“, informisao je direktor NP Skadarsko jezero Nenad Ivanović.

Turisti su najviše zainteresovani za krstarenje Skadarskim jezerom, kajakarenje, sportski ribolov, obilazak ribarskih naselja, Centra za posjetioce na Vranjini, pješačenje stazama, od kojih vam preporučujemo stazu od naselja do izvorišta Rijeke Crnojevića, stazu Komarno – Poseljani, kao i stazu kroz Godinje, naselje sa autentičnim arhitektonskim nasljeđem koje je očuvalo svoju izvornost i prelijepim pejzažima prirode.

Takođe su ljubitelji ribolova posebno zainteresovani za pecanje na najvećem slatkovodnom jezeru Balkana. Izdavanje godišnjih ribolovnih dozvola vrši se u Upravi Nacionalnog parka na Vranjini, radnim danima od 7-15 časova, i dnevnih sportsko-rekreativnih dozvola na ribolovnoj stazi Tanki rt, od 8 do 20 časova.

NP Skadarsko jezero u cilju očuvanja prostora apeluje na svijest građana, posebno mještana, da se na odgovoran način odnose prema prirodnim vrijednostima Jezera i odlažu otpad na mjesta namijenjena za to, kao i da se suzdrže od vršenja nezakonitih radnji i aktivnosti na prostorima Parka.

NP Skadarsko jezero gravitira brojnim naseljima i otvoren je za saradnju sa svim mještanima u cilju rješavanja tekućih problema. Podsjećamo da je JPNPCG, u cilju efikasnije realizacije svih aktivnosti u okviru svojih nadležnosti, posebno u susret ljetnjoj turističkoj sezoni, iniciralo formiranje radne grupe sastavljene od predstavnika nadležnih inspekcijskih organa koji će pratiti tokove turističke sezone u NP Skadarsko jezero, ukazivati na urgentne probleme i pravovremeno ih rješavati, kako bi se aktivnosti u Parku odvijale na efikasniji način i zadovoljstvo posjetilaca.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.