Crna Gora lider u regionu kada je u pitanju deinstitucionalizacija smještaja djece uzrasta od 0 do 3 godine
Foto: Gov.me

Sastanak Purišić –Kan:

Crna Gora lider u regionu kada je u pitanju deinstitucionalizacija smještaja djece uzrasta od 0 do 3 godine

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić istakao je danas u razgovoru sa direktoricom UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju, Afšan Kan da su neki od najznačajnijih rezultata postignuti uz podršku UNICEF-a, a odnose se prije svega na usklađivanje strateškog i pravnog okvira sa međunarodnim standardima, naročito kada se radi o Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti, zatim donošenje Strategije za razvoj sistema socijalne i dječje zaštite (2017-2021), kao i Strategija za prevenciju i zaštitu djece od nasilja (2017-2021).

Direktorica Kan je kazala da je Crna Gora postigla ogroman napredak u oblasti zaštite dječjih prava, naglasivši da UNICEF već dugi niz godina pruža podršku u oblasti reforme socijalne i dječje zaštite.

“U Centrima za socijalni rad sprovodi se sveobuhvatna reforma, teritorijalna i kadrovska reorganizacija, integrisanje metodologje vođenja slučaja i razvijanje Informacionog sistema socijalne zaštite (SWIS)” – istakao je Purišić.

On je podsjetio da je u periodu od 2010. do 2017. godine osnovano trinaest dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju i jedna Mala kućna zajednica za djecu bez roditeljskog staranja.

„Ugroženoj djeci i porodicama poboljšan je pristup kvalitetnim, preventivnim i inkluzivnim uslugama koje se pružaju u porodici i zajednici, kao što su razvoj hraniteljstva, razvoj usluga u okviru dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju, usluge „porodični saradnik, koja se sprovodi u šest opština u Crnoj Gori” – ocijenio je Purišić.

“Operativni multidisciplinarni timovi za zaštitu od nasilja u porodici i nasilja nad djecom formirani u 17 opština u Crnoj Gori, a u toku je i uspostavljanje nacionalne besplatne SOS telefonske linije za djecu”- dodao je ministar rada i socijalnog staranja.

Direktorica Kan je istakla da je Crna Gora lider u regionu kada je u pitanju deinstitucionalizacija smještaja djece uzrasta od 0 do 3 godine u velikim rezidencijalnim ustanovama.

Purišić i Kan su zaključili da će fokus nastavka saradnje Ministarstva rada i socijalnog staranja i UNICEF-a biti multisetorski pristup u prevenciji i zaštiti djece od nasilja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.