Šaranović: Vlada nastavlja da demonstrira ignorantski odnos prema instituciji Zaštitnika
Danilo Šaranović

Šaranović: Vlada nastavlja da demonstrira ignorantski odnos prema instituciji Zaštitnika

Danilo Šaranović, poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore podsjetio javnost o tome da je predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić uputio otvoreno pismo premijeru Markoviću povodom povrede ljudskog prava na mirno uživanje imovine prema skoro 1.800 bivših radnika AD ,,Radoje Dakić".

Šaranović je na press konferenciji kazao da se ni nakon proteka puna četiri mjeseca od prvog otvorenog pisma koje mu je predsjednik Demokrata uputio, i duže od mjesec od drugog, premijer nije oglasio.

„Već se opredijelio da ćutanjem pokuša da prikrije decenijski ignoranstki odnos Vlade prema očiglednoj povredi ljudskog prava na mirno uživanje imovine prema bivšim "dakićevicima”, saopštio je Šaranović.

Šaranović je izjavio da premijer ignoriše obavezu da svako ukazivanje Vladi na konkrentni problem, koji godinama izaziva pažnju javnosti, logično podrazumijeva i njen odgovor.

Istakao je da to za ovu Vladu i njenog premijera očigledno ne važi, ča"k ni kada na konkretne probleme ukazuje poslanik Skupštine Crne Gore koji je istovremeno lider najjače opozicione partije".

„Međutim, iz informacija dostupnih javnosti može se zaključiti da se Duško Marković i Vlada ćutanjem brane i od Mišljenja Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore. Podsjećam, Zaštitnik je u svom Mišljenju od 04.12.2017. godine jasno konstatovao da je bivšim ,,dakićevcima” povrijeđeno ljudsko pravo na mirno uživanje imovine, preporučio Vladi da preduzme mjere i aktivnosti u cilju izvršenja pravosnažnih odluka iz predmetnih sudskih sporova radnika AD ,,Radoje Dakić”. Pored toga, istim Mišljenjem sa Preporukom Žaštitnik je zadužio Vladu da mu u roku od 90 dana dostavi izvještaj o preduzetim radnjama za izvršenje ove Preporuke. Od utvrđivanja prethodnih obaveza Vladi proteklo je ne 90, nego duže od 150 dana“, naglasio je Šaranović.

Šaranović je zaključio da Vlada na navedeni način, uz nastavak decenijskog ignorisanja povrede ljudskog prava na mirno uživanje imovine "dakićevcima” sada nastavlja da demonstrira i ignorantski odnos prema instituciji Zaštitnika, kao i prema svojoj Zakonom propisanoj obavezi da Zaštitniku u ostavljenom roku podnese izvještaj o preduzetim mjerama i aktivnostima u cilju izvršenja pravosnažnih odluka iz predmetnih sudskih sporova radnika AD ,,Radoje Dakić”.

Kako je Šaranović istakao, porazno je saznanje da Zaštitnik ljudskih prava i sloboda takođe ćuti "povodom Vladinog bagatelisanja obaveze da mu u ostavljenom roku podnese izvještaj o postupanju po njegovoj Preporuc"i.

"Dižemo glas protiv toga, pa je predsjednik Bečić u Otvorenom pismu ukazao Zaštitniku da njegovo ćutanje povodom ignorantskog odnosa Vlade predstavlja srozavanje ustavne pozicije institucije Zaštitnika. Istovremeno, veliki je rizik i opasnost da javnost zaključi da je Zaštitnik, sa ustavne pozicije zaštite ljudskih prava, prešao na neustavnu poziciju onih subjekata koji takve povrede tolerišu", navodi Šaranović.

Demokrate kako je istakao on, pozivaju Zaštitnika da od Vlade, "njene bahatosti i ogromne neodgovornosti, odbrani ustavnu poziciju institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda".

"Zaštitnik mora odbraniti puni integritet institucije i njenu Ustavom garantovanu poziciju samostalnog i nezavisnog organa koji štiti ljudska prava i slobode garantovane Ustavom, zakonom i potvrđenim međunarodnim ugovorima. Ako Zaštitnik tako ne postupi, odnosno zajedno sa Vladom nastavi da očigledno ignoriše postojanje povrede ljudskog prava prema blizu 1.800 građana - bivših "dakićevaca”, koja istovremeno ignoriše i samu instituciju Zaštitnika, što bez ikakve dileme predstavlja njeno protivustavno i protivzakonito postupanje, Zaštitnik će se svrstati na stranu onih koji krše ljudska prava, a Ustavom su, upravo oni, pozvani da ljudska prava i slobode štite“, zaključio je Šaranović svoje izlaganje na press konferenciji Demokrata.  

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.