Savjet bezbjednosti UN danas o Kosovu

Njujork

Savjet bezbjednosti UN danas o Kosovu

Savjet bezbjednosti UN razmatraće danas novi tromjesečni izvještaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika, u kojem je pozvao Beograd i Prištinu da nastave da rješavaju sporna pitanja dijalogom i da pokažu političku volju neophodnu za punu normalizaciju odnosa.

Sjednica u sjedištu UN u Njujorku zakazana je za prijepodne po lokalnom vremenu.

Srbiju će predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji će, kako je najavljeno iz njegovog ministarstva, iznijeti ocjenu Srbije o situaciji na Kosovu i Metohiji i djelovanju Unmika.

Dačić je ranije rekao da će Srbija tražiti od svih članica Savjeta bezbjednosti UN da se o Kosovu i ubuduće raspravlja na javnim sjednicama i da se poštuje njegova Rezolucija 1244 kako bi spriječila nastojanja zapadnih zemalja da se ukinu sjednice SB o Kosovu i pretvore u zatvorene konsultacije.

U izveštaju za period od 17. januara do 15. aprila Gutereš je izrazio zabrinutost zbog pogoršanja odnosa Beograda i Prištine, posebno posle hapšenja direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i pozvao obje strane da se uzdrže od zapaljive retorike.

Takođe je izrazio zabrinutost zbog sporog napretka u istrazi ubistva lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića.

Guteres je ocijenio da je ponovo došlo do zastoja u dijalogu Beograda i Prištine, ali i naveo da je ohrabren naporima da se operacionalizuje integrisano kosovsko pravosuđe u skladu sa sporazumom Beograda i Prištine. 

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.