Putem VR tehnologije vidjeli divlje deponije Nikšića

Putem VR tehnologije vidjeli divlje deponije Nikšića

Nevladina organizacija TNT, koja realizuje projekat „Umjetnost reciklaže“, snimila je VR tehnologijom nekoliko nikšićkih divljih deponija, koje su premijerno predstavili studentima Filozofskog fakulteta i posjetiocima kluba Floyd.

„Svi smo svjesni postojanja ovih problematičnih mjesta, ali smo stekli utisak da su za većinu to neka daleka mjesta, nečiji tuđi problemi. Ako već ne možemo ljude odvesti na deponije, pomislili smo da deponije možemo donijeti ljudima“, objasnio je Bojan Tešić iz NVO TNT.

Slika govori više od riječi, a video prezentacija divljih deponija u virtuelnom okruženju ostavila je jak utisak na one koji su imali prilike da je pogledaju.

„Ne znam kako prenijeti riječima ono što sam upravo vidjela. Jasno mi je da nam je kultura življenja na jako niskom nivou, ali da neko ostavi namještaj ili auto dijelove u sred rijeke mi je neshvatljivo“, rekla je studentkinja Jelena.

Njen kolega Stefan dijeli njeno mišljenje i dodaje da su „ovo problemi koje ne može da ispravi neki zakon ili aktivistička akcija. Ovdje je problem u uvreženom mišljenju da je ovakvo odlaganje otpada potpuno normalna stvar. Trebaće dosta vremena i truda da bi se te stvari ispravile.“

U narednom periodu tim koji stoji iza projekta „Umjetnost reciklaže“, čiju realizaciju finansira Pivara „Trebjesa“, obećao je još ovakvih VR prezentacija.

Paralelno sa ovom aktivnosti, pokrenuta je internet aplikacija na adresi www.pubkvizskladiste.me, na kojoj posjetioci kroz edukativan i zabavan kviz mogu naučiti više o reciklaži, problemima vezanim za otpad i nekim načinima za njihovo rješavanje.

„Naglasak je na umjetnosti i njenom spajanju sa reciklažom. Kreativna reciklaža je prisutna u našem svakodnevnom životu, a da mnogi od nas nijesu toga svjesni“, naveo je Tešić.

Virtuelni svijet biće povezan sa realnim kroz eko kviz, koji će biti organizovan 15. maja u klubu Floyd. Svi zainteresovani će moći da učestvuju u eko kvizu „Skladište“ i osvoje vrijedne nagrade. Timove od tri do pet takmičara će kroz set od sedam igara na ovo zanimljivo putovanje povesti kviz majstor Zoran Miljanić.

Naredne aktivnosti u sklopu projekta „Umjetnost reciklaže“ su postavljanje reciklažnog kutka, nastup belgijske eko aktivističke skupine Trash Beatz, izložba drvenih skulptura Mladena Karišika. Ove aktivnosti biće realizovane tokom maja i juna.

Projekat „Umjetnost reciklaže“ proglašen je za najbolji ekološki projekat na šestom godišnjem konkursu Pivare „Trebjesa“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.