Amfilohije: Istorija loze Petrović u znaku Hristovoga raspeća i vaskrsenja
Foto: Jovan Radović

Proslavljen Đurđevdan na Njegušima

Amfilohije: Istorija loze Petrović u znaku Hristovoga raspeća i vaskrsenja

Svetom arhijerejskom liturgijom i blagosiljanjem slavskog kolača u crkvi Svetog Georgija u rodnoj kući Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca na Njegušima je danas proslavljen Đurđevdan – krsna slava svetorodne loze Petrovića, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko primorske.

Bogoslužio je Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, uz sasluženje sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske i molitveno učešće mnogobrojnih vjernika.

U litugijskoj propovijedi Vladika je kazao da je sve što se događa, što se događalo i što će se događati u znaku Hristovog raspeća i Hristovog vaskrsenja.

„I ljudski život je u znaku Hristovog raspeća i Hristovog vaskrsenja. I sveukupna tvorevina nosi u sebi tu tajnu Hrista raspetoga i vaskrsloga, tajnu Logosa Božjeg kroz koga je postalo sve što je postalo, bez kojega ništa ne postoji što postoji“, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Vladika je dodao da je u tom znaku i hram Svetog Georgija.

„U tom znaku je i ovaj hram u kome služimo ovu Službu Božiju i u kome se klanjamo raspetome u vaskrslome Hristu. Ovo je hram svetorodne loze Petrovića, koji je bio ukras ovoga mjesta, Crne Gore i šire od nje. Evo vidite u kakvom se stanju nalazi danas – samo što se nije srušio. I on, dakle, ima u sebi tajnu raspeća Hristovoga. Ali, ako Bog da, od danas počinje i ponovno njegovo vaskrsavanje,njegova obnova“, kazao je on.

Kazao je i da je u znaku Hristovoga raspeća i vaskrsenja i istorija svetorodne loze Petrovića.

„Istorija Vladika Danila, Vasilija, Save, Petra Prvog i Petra Drugog – sve do kralja i gospodara Crne Gore Nikole Prvog Petrovića. Bili su slavni dani njihove vladavine u Crnoj Gori, ali su i ti dani njihovi bili u znaku stradanja i raspeća, da bi se, evo, na kraju to raspeće zacarilo nad porodicom Petrovića, naročito od vremena rušenja crkve Svetog petra Cetinjskog na Lovćenu i utamničenja Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca. Nije to davno bilo, ali dugo traje“, naglasio je Amfilohije.

On je kazao da je Tajnovidac Lovćenski pobjegao od tame i robovanja zemaljskog na Lovćen.

„Ali i tamo ga je zločin stigao. I Lovćen je tako u znaku raspeća, ali, ako Bog da, i u znaku vaskrsenja“, kazao je Amfilohije.

On je kazao da je na Njeguše danas iz Jerusalima stigao i krst za crkvu Svete Petke koja se gradi u Danilovgradu.

„Donio ga je Saša Stojanović, da ga Bog blagoslovi što ga je i ovdje donio da nas veže za sveti grad Jerusalim, jer iz Jersalima sve niče što je sveto i čestito. Ali se u Jerusalimu pokazala i sva ljudska nesreća i bezbožnost“, kazao je Amfilohije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.