Sud nije prihvatio zahtjev Skota da svjedoči bez otkrivanja identiteta
Brajan Skot

Slučaj državni udar

Sud nije prihvatio zahtjev Skota da svjedoči bez otkrivanja identiteta

Amerikanac Brajan Skot, bivši operativac CIA i vlasnik bezbjednosne kompanije Patriotik difens frup (Patriotic Defense Group) iz Orlanda, odbio je juče da putem video linka svjedoči u procesu koji se vodi protiv okrivljenih za pokušaj terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Kako je Pobjedi nezvanično saopšteno, bivši operativac CIA je odluku da ne svjedoči donio nakon što vijeće Višeg suda u Podgorici, kojim predsjedava sutkinja Suzana Mugoša, nije prihvatilo njegov zahtjev da svjedoči bez otkrivanja identiteta, jer crnogorski zakon ne predviđa takvu mogućnost.

Još jedan razlog zbog kojeg Skot juče crnogorskoj javnosti nije želio da objelodani detalje ponude za učešće u akciji nasilnog preuzimanja vlasti u Crnoj Gori je što mu glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nije uvažio zahtjev da ga abolira svake odgovornosti u daljem toku postupka.

Skot je juče prije početka suđenja preko advokatice Ministarstva odbrane SAD-a, Sare Svini obavijestio sud da se konsultuje sa timom advokata oko toga da li će se njegov lik prikazati ili skremblovati.

Uslijedila je odluka suda da se isključi javnost dok vijeće ne odluči o načinu ispitivanja svjedoka.

Sa druge strane, odbrana okrivljenih je insistirala na tome da se u odnosu na Skota primijene procedure utvrđivanja identiteta koje propisuje domaće zakonodavstvo. Tužilaštvo se nije protivilo prijedlogu svjedoka da njegov identitet bude zaštićen ali ne i zahtjevu da u daljem toku postupka ne dobije status okrivljenog.

Prema saznanjima Pobjede, Skot se pozvao na član 24 o zaštiti svjedoka Konvencije UN o borbi protiv organizovanog i transnacionalnog kriminala i odbio da svjedoči s obzirom da njegovi zahtjevi nijesu ispunjeni.

Prema odredbama ove konvencije ,,svaka država potpisnica će preduzeti odgovarajuće mjere, u okviru svojih mogućnosti, kojima će pružiti djelotvornu zaštitu od moguće odmazde ili zastrašivanja svjedoka koji svjedoče u krivičnim postupcima povodom krivičnih djela obuhvaćenih ovom konvencijom a, po potrebi, njihovim rođacima i drugim njima bliskim licima“.

U drugom stavu ovog člana se navodi da zaštita identiteta svjedoka podrazumijeva ,,da informacije o njihovom identitetu i mjestu gdje se trenutno nalaze ne budu otkrivene ili da otkrivanje takvih informacija bude ograničeno“.

Pobjeda/Portal Analitika

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.