Brnabić djevojkama: Ne dozvolite da vam iko kaže da nešto ne možete
Ana Brnabić, foto:AA

Brnabić djevojkama: Ne dozvolite da vam iko kaže da nešto ne možete

Ne dozvolite da vam iko ikada kaže da nešto ne možete, poručila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić devojkama, povodom obilježavanja Međunarodnog dana devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama u Srbiji, najavivši da će Vlada Srbije biti tu da im obezbijedi uslove za uspjeh u toj industriji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, otvarajući konferenciju "Budi i ti u IT" u Beogradu, navela je da je ovo zaista poseban događaj.

"Htela sam da vam kažem kao prva žena, predsjednica Vlade Srbije, da ne dozvolite da vam iko ikada kaže da nešto ne možete", rekla je Brnabić.

Prema njenim riječima, danas te mlade djevojke žive u zemlji u kojoj je predsjednica Vlade žena, predsjednica Skupštine Srbije je žena, kao i guvernerka Narodne banke Srbije i ministarke u Vladi Srbije, koje vode "ozbiljne resore".

"Imate priliku da vidite šta su žene sposobne da urade i šta mogu da urade svojim trudom, radom i svojim inovacijama i imate priliku da u vašoj zemlji svakog dana vidite žene na pozicijama", dodala je Brnabić.

Ona je najavila da će u naredne tri godine biti uloženo više od 65 miliona eura da bi mlade djevojke imale priliku da uspiju, te otvore svoje IT kompanije.

"Nemojte da se plašite da pokušate, nemojte da se plašite neuspjeha, jer je neuspjeh najbolji dio učenja. Ako padnete, podignite se i ponovo probajte", kazala je Brnabić.

Predsjednica Vlade Srbije je najavila da će uskoro biti otvoren i Naučno-tehnološki park u Novom Sadu, kao i start-upovi, da bi djevojke imale gdje da ostvare svoje ideje.

Ona je dodala i da je danas dogovoreno da iz Evropske investicione banke 70 miliona evra bude uloženo u projekat "Povezane škole" kako bi sve škole imale internet.

Obraćajući se djevojkama, ona je rekla da su one te koje će promijeniti to da u IT sektoru ima više muškaraca, a da će Vlada Srbije to da im omogući.

Na panelima konferencije povodom obilježavanja ovog dana, učestvuje oko 200 učenica osam osnovnih škola iz Zrenjanina, Kraljeva, Kragujevca, Lazarevca, Šapca, Novog Sada, Valjeva i Uba. Učenice su bile pozvane da učestvuju u nagradnom takmičenju sa video radovima - vlogovima, na temu "Moja omiljena mesta u Srbiji", a kao najbolji radovi ocijenjeni su: rad Maše Miladinović, učenice Osnovne škole "2. oktobar" iz Zrenjanina, Anđelije Rudnjanin i Željane Čingelić iz Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Kraljeva i Sare Bigić iz Osnovne škole "Svetozar Marković" iz Kragujevca.

Međunarodni dan je ustanovljen 2010. godine na inicijativu Republike Srbije, pod pokroviteljstvom Međunarodne unije telekomunikacija sa ciljem većeg uključivanja djevojaka i žena u svijet tehnologija. Do sada je više od 300.000 djevojaka i mladih žena učestvovalo u više od 9.000 proslava ovog dana u 166  zemalja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.