Naučnici sigurni da imaju lijek protiv raka pluća
Ilustracija

Naučnici sigurni da imaju lijek protiv raka pluća

Nova naučna otkrića mogla bi da pomognu u borbi protiv različitih vrsta tumora.

Nova naučna otkrića pokazuju veliku uspješnost kombinacije dva dosad već poznata lijeka. Kombinacija ljekova, od kojih je jedan namijenjen „napadu“ na ciljani receptor epidermalnog faktora rasta (EGFR), a drugi na faktor tumorske nekroze (TNF), efikasno blokira rak i onemogućava mu da TNF koristi kao „rute za bijeg“. Istraživanja su tako pokazala kako u trenutku blokade TNF, tumorske stanice postaju osjetljive na tretman EGFR, piše Sajens dejli.

„Posljednjih godina ulaže se dodatan napor u pokušaju blokiranja EGFR kao dijela liječenja raka pluća. Međutim, ova terapija se pokazala djelotvornom samo na malom broju pacijenata. Tumorske stanice uzvraćaju udarac upravo preko zaobilaznog puta“, rekao je autor dr Amyn Habib, profesor neurologije i neuroterapije sa Univerziteta Sautvestern.

„Blokiranje ovih proteina može biti tretman koji će pomoći većini pacijenata koji boluju od raka pluća“, naglašava Habib.

Karcinom pluća nemalih stanica (NSCLC), tip raka pluća za koji bi kombinacija inhibitora EGFR/TNF bila djelotvorna, obuhvata otprilike 85 odsto svih karcinoma pluća.

Još jedna prednost ove strategije liječenja jeste u tome što pacijenti dobro podnose ovu terapiju.

I EGFR i TNF inhibitori dio su kategorije liekova koji mogu da utiču na specifične molekule u tumorskim stanicama, pa zato i nemaju tako puno nuspojava. Tradicionalni liekovi koji se koriste u liječenju i hemoterapiji imaju široke efekte, ali ubijaju zdrave i tumorske stanice i dovode do niza neugodnih nuspojava.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.