Koprivica kazao da Bečićev magistarski rad nije plagijat: Sadrži 75 fusnota i 49 izvora
Momo Koprivica

NVO Centar za akademski integritet udruženje prevaranata

Koprivica kazao da Bečićev magistarski rad nije plagijat: Sadrži 75 fusnota i 49 izvora

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica tvrdi da lider te stranke Aleksa Bečić nije plagirao magistarski rad i da nije bilo nikakvog prikrivanja korišćenja literature i tuđih radova.

"Bečićev magistarski rad "Uticaj tržišta kapitala na korporativno upravljanje u Crnoj Gori" napisan  je na 113 stranica i sadrži 75 fusnota i 49 izvora, iz čega proizlazi da se radi o ozbiljnom naučno-istraživačkom poduhvatu. Nije bilo nikakvog prikrivanja korišćenja literature i tuđih radova. Po svim kriterijumima opšteprihvaćenim u naučnoj zajednici, rad je ozbiljniji što sadrži više citata i parafraza drugih kredibilnih autora, jer govori o kvalitetu i obuhvatu naučnog istraživanja", kazao je Koprivica. 

On je rekao da je gruba neistina da je Bečić uzeo ideje, nalaze i misli drugog autora sa prikrivanjem izvora. 

"Optužen je za uzimanje tuđeg, a dvije fusnote je stavio u vezi sa tim na strani 14 i 15, iz čega proizlazi da autor nije krio korišćenje literature, kompletnu je naveo u fusnotama, od kojih se jedna zbog preloma nalazi tek na drugoj stranici. U vezi sa sljedećim navodom koji se odnosi na označeni dio na strani 19 i 20, Bečić je autora naveo u bibliografiji, i to uz maksimalno konkretne i tačne naznake izvora iz kojeg je taj dio legitimno citiran, što opet dokazuje da ništa nije prikrivao, već je uputio na izvor", rekao je Koprivica.

Koprivica je rekao da istraživanje koje je juče predstavljeno navodno je koristilo softver Turniti, međutim, prema navodima stručnjaka, taj softver nije sam po sebi za detekciju plagijata, već samo za provjeru ispravnosti citiranja:

"Uostalom, to je u pomenutom istraživanju naveo i sam autor i suorganizator prevare u vidu napomene. Jasno je da su se perfidnom ogradom željeli zaštiti od mogućeg krivično-pravnog progona. Oni su citate podveli pod plagijat, što je klasična prevara i manipulacija", kazao je potpredsjednik Demokrata.

Koprivica je danas ponovio da je sve dio izborne kampanje djelova Demokratskog fronta (DF), ali ne da opozicija pobijedi, već da izgubi od Mila Đukanovića i da to "potvrđuje direktno učešće menadžera kampanje DF i sina poslanika Feđe Pavlovića u ovoj gnusnoj kampanji". 

"Da je sinhronizacija između dijela DF i DPS veoma planirana, pokazuju i objave u kojima se pruža podrška ovom lažnom istraživanju na fejsbuk stranicama, koje se administriraju iz kabineta Duška Markovića”, kazao je Koprivica.

On je rekao da NVO Centar za akademski integritet nije nevladino, već udruženje prevaranata, sa ciljem da se Bečić kompromituje. 

"Ovo sramno udruženje prevaranata šalje sramnu poruku da su radovi DPS funkcionera koje su navodno uzeli u obzir prilikom istraživanja poptuno u redu, samo nije rad predsjednika najjače opozicione partije. Imate na stotine onih iz DPS-a koji su kupili diplome, a o njima nema riječi u istraživanju", saopštio je Koprivica.

On je kazao da su režiranu predstavu podržali udbaški i mediji pod potpunom kontrolom DF, kako bi se Demokrate ucijenile i da im se poruči "ako nećete sa nama na zajedničku listu, pogledajte na šta smo spremni i budite sigurni da ćemo montirati još ovakvih podmetačina". 

Koprivica je rekao da sa Bečićevim radom upoređuju rad Mice Kozlik, osobe "koja je osumnjičena da je učestvovala u prevari kojom je ojadila preduzeće i radnike u Republici Srpskoj". 

"Njen rad objavljen je u oktobru 2015. godine, i to šest godina nakon navedenog datuma odbrane i čak 20 mjeseci nakon odbrane rada Alekse Bečića. Kod svih drugih autora čiji je rad objavljen na sajtu ovog privatnog univerziteta, postoji mogućnost skidanja rada u elektronskoj formi. Vrlo simptomatično, ta opcija ne postoji samo za Kozlik", rekao je Koprivica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.