Građani koleterealna šteta partnerstva EU-Đukanovićeva vlast
Miodrag Lekić

Povodom Izvještaja Evropske komisije

Građani koleterealna šteta partnerstva EU-Đukanovićeva vlast

Ako se ovako nastavi sa Izvještajima i jezikom u kojem se kombinuju prijetnje i komplimenti, sve uz nastavak zabrinjavajućeg statusa kvo u zemlji, onda bi građani Crne Gore mogli biti prva koleteralna šteta neobičnog partnerstva Evropske unije i Đukanovićeve vlasti, saopštio j elider DEMOS-a Miodrag Lekić.

Prema riječima Lekića najnoviji izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori - u kojem se kako kaže kritički opserviraju stagnacija i nazadovanje u oblasti borbe protiv kriminala i korupcije, neautonomnost kontrolisanih institucija, zabrinjavajuće visok dug zemlje kao dio avanturističke ekonomske politike, takođe zabrinjavajuće stanje slobode medija sa navođenjem autokratskih operacija prema javnom servisu itd. - se završava ili počinje konstatacijom sa političkog nivoa Brisela da je „Crna Gora ostvarila napredak u pregovorima“.

"Dakle, gledano u cjelini tehničko-sadržani dio izvještaja je vrlo kritički ocijenjen dok je onaj drugi politički načelno afirmativan što dovodi do više nedoumica a ona prva glasi: da li se radi u evropskom Izvještaju o napredovanju ili nazadovanju Crne Gore u proteklom periodu", pita Lekić.

Ono što je izvjesno kako kaže jeste da građani ne uočavaju nikave benefite u realnom životu od tkz. procesa integracija Crne Gore u EU. 

"Napredovanje u invenciji ambivalnetnog, duplog jezika kojim se zamršeno  opisuje objektivno teško stanje u zemlji nije nikakav impuls, još manje ujeha građanima za život u društvu osiromašene i kockarske ekonomije, nekontrolisane vlasti, primitivnih upliva u slobode medija, sa sve češćim primjerima duboke kriminalizacije zemlje.

Pominjanje afere „Snimak“ u obliku fantoma koji se provlači u Izvještajima EU, pa i u ovom poslednjem, a nakon oprečnih stavova o tome između Brisela i Đukanovića koji tvrdi da je“Snimak“ fabrikovanje budalaština, sada već ulazi i u fazu političke licemjernosti, pa i degutantntnosti. EU treba da se prema tom skandaloznom, u isti mah i sistemskom slučaju političko-izborne korupcije Đukanovićeve stranke, odnese na prinicpijelan način ili odustane od svega. Dakle, ili da EU jasno osudi ovaj političko –kriminalni čin koji se ponavlja u različitim formama i time uslovi nastavak EU integracija Crne Gore političko-pravnim epilogom afere ili da se, makar to bilo i nedostojanstveno, poslije toliko sterilnih upozorenja u svojim izvještajima povuče pred Đukanovićevim prijetećim tvrdnjama da je sve isfabrikovano", navodi se u saopštenju Lekića.

Dodaje da ostaje još jedna mogućnost da se taj "kontradiktorni evropski izvještaj  EU objasni političkim interesima na spoljnopolitičkom planu".

"U tom dijelu izvještaja crnogorska vlast je dobila priznanja za svoju u osnovi poslušničko-trgovačku  politiku. Utisak je da se nastavlja međunarodna politika pojednostavljeno svedena na formulu „ po malo ćemo kritikovati kriminal i korupciju u vašoj zemji  javno ne pominjući i ne destabilizujući glavne nosioce tih radnji sve dok za uzvrat oni budu na međunarodnom planu pratili i podržavali naša upustva“. Mnogo pitanja otvara ovaj Izvještaj u isti mah otvorene kritike i stidljive podrške crnogorskim vlastima. Makar u pisanju bila primjenjena klauzula ambivalentnosti uz tkz. korisne nejasnoće, ipak ne treba pretjerano  potcjenjivati  građane Crne Gore da nešto od ove partnersko-interesne igre na realciji EU – Đukanovićeva autokratska vlast, koja  je nerijetko na štetu principa demokratije, neće razumjeti", smatra Lekić.

         

  

        

    

   

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.