Bokserski šampion u ZIKS-u zbog krađe struje: Tražio prekid kazne zbog odbrane svjetske titule
Ratko Drašković

"Pokušaj diskreditacije njegovih sportskih dostignuća"

Bokserski šampion u ZIKS-u zbog krađe struje: Tražio prekid kazne zbog odbrane svjetske titule

Svjetski šampion u boksu Ratko Drašković, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Spužu zbog krađe struje, tražio je od ministra pravde Zorana Pažina da mu prekine izvršenje kazne zbog priprema za meč odbrane svjetske titule, koju bi trebalo da brani 26. maja u Cirihu.

Drašković je osuđen na društveno korisni rad zbog krađe struje, ali kako se nije na vrijeme prijavio kazna je preinačena u zatvorsku.

On u reagovanju ko je je uputio iz ZIKS-a kaže da je to pokušaj diskreditacije njegovih sportskih dostignuća.

"Ono što lično doživljavam od moje Crne Gore, tj. konkretnije, od aktuelnog režima, predstavlja najgori oblik progona i pokušaja diskreditacije mojih sportskih dostignuća i uspjeha na svjetskom nivou, kojima sam proslavio svoju zemlju", kazao je Drašković u reagovanju koje je uputio iz ZIKS-a

On je podsjetio da je titulu svjetskog šampiona u WBU verziji osvojio 10. marta ove godine u Hanoveru i "afirmisao Crnu Goru u svjetskim okvirima".

"Pošto zbog mojih već poznatih društvenih i političkih stavova nekome u vrhu vlasti nije po volji što sam pronio slavu svoje zemlje u svijetu, uslijedio je i ružan revanš. Kao šampion svijeta iz male Crne Gore, sada se nalazim u zatvoru, u ZIKS-u u Spužu, a uhapšen sam 23. marta, po nalogu nekih ostrašćenih osoba iz vlasti, i sproveden u ZIKS, kao najveći kriminalac. Bolje rečeno, kao jedan od mnogih onih, koji su u dosluhu s režimom, a koje zakon redovno zaobilazi.

Posebno se, kao sportista i građanin moje zemlje, osjećam pogođenim što sam uhapšen u svom lokalu, pred gostima i komšijama, pritom s jasnom namjerom da budem diskreditovan kod svojih najbližih, i svojih poštovalaca, koji me iskreno podržavaju tokom već nekolike decenije zaslužne sportske karijere", kaže Drašković.

Podsjeća da je prethodno osuđen na tri mjeseca društveno korisnog rada, na koji se nije prijavio, "pa mu je kazna urgentno pretvorena u tri mjeseca zatvora".

"Pošto se osjećam duboko pogođenim kao čovjek i sportista, i vidim da moji planetarni uspjesi nekom i te kako smetaju u krugovima vlasti, uz grubi revanšizam i drakonske mjere, pitam se, sjedeći u Spuškom zatvoru, kuda ide ova zemlja uz neljudski odnos čak i prema svojim najzaslužnijim sportistima svjetskog formata.

Dosadašnjem predsjedniku Crne Gore, Filipu Vujanoviću, poslao sam molbu za pomilovanje, ali do danas nijesam dobio nikakav odgovor.

S obzirom na to da ovu prestižnu titulu svjetskog bokserskog šampiona treba da branim već 26. maja ove godine u Cirihu, u pisanoj formi sam se obratio i ministru Pažinu", kazao je Drašković.

Pojašnjava da to obraćanje ne predstavlja molbu za ukidanje zatvora, nego samo za prekid kazne zbog neophodnih priprema za meč.

"A, uz to, titula bi mi zbog nedolaska bila i oduzeta za sudijskim stolom. Ali odgovora od ministra do danas nema, pa se pitam šta bi smetalo Crnoj Gori da se pripremim na najbolji mogući način, i ponovo dostojno predstavim svoju zemlju, opet na inostranom ringu, ovog puta u Cirihu, uz pažnju cjelokupne svjetske sportske javnosti", saopštio je on.

ratkodraskovic640x480

Drašković kaže da mu predstojeći meč izuzetno mnogo znači u kompletnoj sportskoj karijeri i životu, a vjeruje da znači i Crnoj Gori, čiji kako dodaje "aktuelni čelnici se prema njemu ponašaju kao da nije iz ove zemlje, i treniraju strogoću na njemu uz maćehinski odnos, koji kako dodaje nije zaslužio".

"Režimski krugovi kod nas, što je već odavno poznato, dijele sportiste ne na uspješne i neuspješne, nego na politički podobne i nepodobne, što je bez presedana u evropskim standardima, i veliki problem crnogorskog sporta. A to, što sam titulu svjetskog šampiona na stranom terenu osvojio pod razvijenom crnogorskom zastavom, pritom uz intoniranje crnogorske himne, i uz frenetična navijanja naših ljudi, koji žive u inostranstvu, to gospodi iz vlasti izgleda nimalo ne znači.

Sada se sračunato zanemaruje i činjenica da je riječ o mom novom, izuzetno zahtjevnom meču, i mojim dosad najsloženijim pripremama za sportski obračun sa Denijem Vilijamsom, mojim izazivačem, koji je svojevremeno nokautirao i čuvenog Majkla Tajsona", navodi Drašković.

Ističe da je tokom služenja kazne u Spužu korektan odnos policijskog osoblja prema njemu, kao i načelnika i komandira Zatvora za kratke kazne. Isti odnos uvažavanja ima i od strane svih lica, koja su na izdržavanju kazne zatvora za prekršaje.

"Na žalost, drugačiji je odnos ljekara u ZIKS-u prema mojim već postojećim zdravstvenim problemima. Doktorici Živković, inače, glavnom ljekaru u ZIKS-u, sam naglasio da koristim neke obavezne tablete za spavanje, koje su mi potom članovi familije poslali istog dana, a uručene mi tek nakon deset dana. Prilikom vađenja ljekarskog kartona upozorio sam doktoricu da sam tokom 2017. dva puta preležao upalu pluća, i da se loše osjećam, pa mi je zatim, kad mi je dokumentacija od kuće proslijeđena, u prisustvu doktorice Stanišić, obećano da će pregled u Brezoviku biti organizovan za neki dan, što se nije desilo, a sve po obećanjima „sjutra, pa za dva dana, pa po praznicima, itd“.

Na moja uporna obraćanja redovno mi je odgovarano da ću biti pregledan, od čega do danas nije bilo ništa. Glavna doktorica Živković izbjegava da se kod nje pregledam iako sam se u pisanoj formi obraćao već tri puta. Zato tvrdim da je upravo ona, kao glavni ljekar, i glavni krivac za kompletnu opstrukciju povodom mog ljekarskog tretmana. Stoga se pred ukupnom crnogorskom javnošću pitam, kad se zatvorski ljekari na ovako nehuman i ignorantski način odnose prema svjetskom bokserskom šampionu, kako se tek onda odnose prema ostalim licima na izdržavanju zatvorske kazne", pitao je bokserski šampion.

"Zbog kompletne situacije, postavljam javno pitanje da li vlasti u Crnoj Gori Ratka Draškovića, građanina ove zemlje, i svjetskog šampiona u boksu, smatraju za državnog neprijatelja, i da li sam napoželjan u svojoj domovini. I da li gospodi iz režima smeta i što sam potomak vojvode Draška, a po majčinoj liniji potomak vojvode Peka Pavlovića. Da li smeta i činjenica što sam u svojoj bogatoj karijeri boksovao za četiri države: SFRJ, SRJ, SCG i, naravno, za moju Crnu Goru, čime se ne može pohvaliti nijedan sportista s prostora bivše SFRJ.

Moćnicima iz vlasti, koji su samo na riječima za afirmaciju crnogorskog sporta u cjelini, očigledno ništa ne znači ni činjenica da sam bio šampion i u GBU verziji, a u amaterskoj juniorski šampion Evrope, šampion Balkana, šampion SFRJ, i osvajač velikog broja bokserskih turnira.

Istovremeno želim da pitam ministra sporta Nikolu Janovića da li ja, kao šampion svijeta u WBU verziji, uopšte zavrjeđujem čestitku od njega, da li možda i novčanu nagradu ili ne, da li obojica stanujemo u istoj Crnoj Gori, i da li sam ja, po njegovom mišljenju, zato što sam Srbin, sportista drugog reda u našoj zemlji?

Uz ovo, moram istaći da sam imao prijem kod gradonačelnika Nikšića, Veselina Grbovića, koji me ispoštovao, i novčano nagradio, a dobio sam i zvaničnu čestitku od predsjednika COK-a Dušana Simonovića preko dnevne štampe", kazao je Drašković.

Korektnosti radi, dodaje da je u obavezi sam da podsjeti ministra Janovića i na ovu činjenicu: "kad sam 2015. godine osvojio titulu u WBU asocijaciji po prvi put, tada mi je čestitao i tadašnji predsjednik Vlade, Milo Đukanović. Ističem i da su mi pojedini opozicioni lideri čestitali i na tadašnjoj, a i na sad ponovo osvojenoj tituli, ali je to režimskoj gospodi, izgleda, malo teže".

"Ili ministar Janović od previše obaveza neke od njih naprosto previđa, pa ću vidjeti da li će ispraviti grešku. U svakom slučaju, Ratko Drašković, i kao potomak svojih slavnih predaka, koji su svoje živote utkali u crnogorsku istoriju, neće prestati da se bori za slavu ove zemlje, pa kome milo, kome mrzno. To obećavam pred građanima Crne Gore, posebno pred onima koji dobro znaju koliko sam života uložio u svoju boksersku misiju, u slavu svoje zemlje, uprkos svemu, pa i grubim diskreditacijama od strane vlasti", zaključuje on.

Iz Ministarstva pravde kazali su za Dan da je u toku postupak po zahtjevu Draškovića za prekid izvršenja kazne zatvora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.