Protiv 52 osobe podignute optužnice za organizovani kriminal
SDT

Izvještaj Tužilaštva

Protiv 52 osobe podignute optužnice za organizovani kriminal

Specijalnom tužilaštvu protekle godine su zbog krivičnog djela organizovani kriminal prijavljene čak 103 osobe, što je 267,86 odsto više prijava nego 2016. godine, kada ih je bilo “samo” 28, navodi se u izvještaju Tužilaštva.

Kako se navodi, protiv 68 prijavljenih lica donijeta je naredba o sprovođenju istrage, dok su prijave protiv devet lica ustupljene nadležnim tužilaštvima.

Da je ovo Tužilaštvo prošle godine imalo “pune ruke posla” govori i podatak da su u tom periodu podignute optužnice protiv 109 osoba.

“Protiv 99 lica podignuta je optužnica poslije sprovedene istrage, 52 za organizovani kriminal, 14 za visoku korupciju, 11 za pranje novca, pet za terorizam, jedna za ratne zločine i 16 za ostala krivična djela. Protiv jednog lica podignuta je neposredna optužnica i to za visoku korupciju, a protiv devet lica je podignut optužni predlog (tri za visoku korupciju i šest za krivična djela povrede izbornih prava)”, navodi se u izvještaju.

Uz neriješeno 61 optuženje iz ranijeg perioda, kod suda je u prošloj godini bilo optuženja protiv ukupno 170 lica, a to je 42,86 odsto više nego 2016.

“Postupajući po optuženjima specijalnih tužilaca, sud je 2017. donio odluke protiv 60 lica. Protiv 46 lica presude su osuđujuće, dok su u odnosu na 10 lica donijete oslobađajuće presude, a u odnosu na četiri lica odbijajuće presude”, navodi se u izvještaju o radu SDT-a.

Protiv 168 lica su donijete naredbe o sprovođenju istrage u prošloj godini, što je više nego duplo u odnosu na pretprošlu.

CdM/Dnevne novine

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.