Izvještaj Freedom Housa: Stepen demokratije pao zbog opozicionog bojkota parlamenta

Crna Gora polukonsolidovana demokratija sa ocjenom 3,93

Izvještaj Freedom Housa: Stepen demokratije pao zbog opozicionog bojkota parlamenta

Stepen demokratije u Crnoj Gori pao je prošle godine zbog nastavka opozicionog bojkota parlamenta, navodi se u posljednjem izvještaju Freedom Housa pod nazivom "Zemlje u tranziciji".

Prema izvještaju, Crna Gora je polukonsolidovana demokratija sa ocjenom 3,93, na skali od jedan do sedam, pri čemu jedan predstavlja najveći, sedam najmanji stepen demokratskog napretka. 

"Ocjena nacionalne demokratske vladavine pala je s 4,25 na 4,50 zbog nastavka opozicionog bojkota parlamenta, što je dovodilo u pitanje legitimitet i funkcioniranje vlasti“, navodi se u izvještaju koji je objavljen danas, prenosi Anadolija.

Kao rezultat toga, crnogorska demokratija pala je s 3,89 na 3,93. 

U izvještaju se navodi da je Crna Gora prošle godine postala punopravna članica NATO saveza i napredovala prema članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Međutim, kako se dodaje, politička kriza u zemlji se nastavila, dok je opozicija nastavila djelimični bojkot parlamenta. 

"Ova kriza, kao i trajne napetosti između opozicije i vlasti podstaknute antagonizmom zbog protesta u oktobru 2015. godine i parlamentarnih izbora iz 2016. godine, okarakterisali su političku scenu u državi prošle godine“, navodi se u izvještaju. 

freedomhouse4267750x400
Ističe se da je uprkos mnogim izazovima s kojima se susreće Brisel i upitnom željom država članica EU za daljnjim širenjem, Crna Gora ostala na pravom putu i postigla skroman napredak ka članstvu u EU, ali se i dalje suočava s velikim izazovima u ispunjavanju standarda EU. 

"Iako su radile u teškom okruženju, organizacije civilnog društva i dalje su igrale ključnu ulogu u javnom prostoru Crne Gore, s obzirom da je njihov rad, iako podložan otporu, bio relativno djelotvoran“, stoji u izvještaju. 

Freedom Hous je ocijenio da su crnogorski mediji ostali duboko polarizirani, što je posebno vidljivo u svakodnevnom izvještavanju i tumačenju političkih događaja. 

Navode da je Radio-televizija Crne Gore bila suočena s značajnim unutrašnjim promjenama, a privatni mediji su nastavili finansijsku borbu, s obzirom da su podaci o gledanosti pali, a prihodi od oglašavanja smanjili. 

Iz Freedom Haosa ističu da korupcija ostaje problematično područje, iako je crnogorska vlada postigla napredak u nekim ključnim oblastima, prenosi AA.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.