Hodanjem po kući u cipelama unosite u svoj dom do  421.000 bakterija
ilustracija

Opasno po zdravlje

Hodanjem po kući u cipelama unosite u svoj dom do 421.000 bakterija

Britanski i američki stručnjaci upozorili su kako hodanje u kući u cipelama nošenim napolju može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Prema istraživajnu stručnjaka Univerziteta Arizona, u SAD-u, na vanjskom dijelu cipele koja se nosi svakodnevno, može se naći oko 421.000 bakterija, a 2.887 u unutrašnjem dijelu.

Upozoravaju kako se među njima nalaze mnoge bakterije koje mogu uzrokovati prestanak rada unutrašnjih organa, ili infekciju, prenosi Anadolija.

Džonatan Sekston, sa Univerziteta Arizona kazao je kako bakterije mogu živjeti nekoliko sedmica.

”Nošenjem cipela u kući, sve ono na šta ste stali tokom dana, unosite u kuću”, upozorio je.

Slično mišljenje ima i Majkl Luglin, sa britanskog Univerziteta Notingem Trent.

”Bakterije koje se nalaze na cipelama dolaze iz stvari na koje stanemo. Zbog toga je, ukoliko se stane u životinjski izmet, potrebno dobro očistiti cipele na kojima bi se mogle nalaziti baterije štetne za ljudsko zdravlje”, ističe Lughin.

Rezultati istraživanja pokazuju kako se količina bakterija na cipelama očišćenim deterdžentom može smanjiti i do 90 posto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.