Sukobi u Francuskoj prilikom uklanjanja protestnog kampa na zapadu zemlje
Foto: EPA

Između pripadnika francuskih snaga reda i demonstranata

Sukobi u Francuskoj prilikom uklanjanja protestnog kampa na zapadu zemlje

Oko 2.500 francuskih policajaca danas je uklanjalo protestni kamp postavljen prije skoro 10 godina na mjestu gdje je trebalo da bude izgrađen aerodrom i tom prilikom došlo je do sukoba između pripadnika francuskih snaga reda i demonstranata.

Policija je uklonila zapaljene barikade i ispalila oko 50 suzavaca na grupu od oko 50 demonstranata, jedan policajac prevezen je u bolnicu jer je pogođen u oko zapaljenim predmetom i najmanje jedna osoba je uhapšena u gradu Notr -Dam-d-Land na zapadu Francuske, prenijela je agencija AP.

Demonstranti su bacali kamenice i molotovljeve koktele na policiju, saopštio je portparol ministarstva unutrašnjih poslova Francuske.

U protestnom kampu živjelo je oko 100 aktivista, a jutros se demonstracijama pridružilo još nekoliko stotina aktivista i anarhista kada je započela policijska akcija uklanjanja kampa.

Vlada predsjednika Emanuela Makrona odbacila je u januaru planove za izgradnju aerodroma vrijedne 580 miliona eura u Notr-Dam-de-Land, što je osjetljiva odluka koju je prethodna vlada decenijama izbjegavala.

Oni koji podržavaju plan, prema kojem bi preko aerodroma prošlo četiri miliona putnika godišnje, ističu da bi projekat ekonomski ojačao razvoj regiona Loar-Atlantik.

Dodatni argument koji ističu je da je postojeći aerodrom u Nantu već dostigao granicu svojih kapaciteta i da predstavlja bezbjednosni rizik.

Međutim, protivnici plana smatraju ga isuviše skupim, ekološki nepovoljnim i naglašavaju da na 110 kilometara ka sjeveru ima još jedan nedovoljno iskorišćen aerodrom.

Kompanija "Vensi" (Vinci) kojoj je bio dodijeljen ugovor za izgradnju aerodroma u Notr-Dam-de-Landu, saopštila je da je spremna da razgovara sa vladom o kompenzaciji za taj izgubljeni posao.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.