Romi protestovali ispred Opštine Pljevlja:Život u uslovima nedostojnim čovjeka u 21. vijeku
Protest Roma ispred Opštine Pljevlja

"Međunarodni dan Roma dočekuju u ekstremnoj bijedi i siromaštvu"

Romi protestovali ispred Opštine Pljevlja:Život u uslovima nedostojnim čovjeka u 21. vijeku

Romsko naselje Trlica ima oko sedamdeset stanovnika i nalazi se ispod deponije laporca Jagnjilo i deponije sanitarnog otpada grada Pljevalja. Romi su se danas okupili ispred zgrade Opštine Pljevlja u znak protesta zbog loših uslova života u kojem žive, ali i nebrige nadležnih institucija za njihove probleme. Međunarodni dan Roma dočekuju, kako kažu u ekstremnoj bijedi i siromaštvu.

Predstavnik ove romske zajednice Kastriot Murataj, kaže da su došli ispred zgrade Opštine Pljevlja, da predsjedniku Opštine Mirku Đačiću čestitaju najveći pravoslavni praznik, da ga konačno upoznaju "jer on nikada nije našao za shodno da dođe u njihovo naselje i da se uvjeri u to kao oni žive".

Smatraju ga, kaže Murataj i svojim predsjednikom pošto su i oni građani Pljevalja.

On dodaje da porodice iz romskog naselja ima oko 12 đaka koji redovno pohađaju osnovnu školu, da su ta djeca ugrožena jer zbog nedostatka vode ne mogu redovno održavati ličnu higijenu.

"Pa su na neki način stigmatizovana u školi, jer druga djeca se neće da se druž3 sa malim Romima ako su u školu došli u prljavoj garderobi", kaže Murataj.

"Naselje nama uredno snadbijevanje vodom, koja inače iz gradskog vodovoda već mjesecima nije ispravna za piće, a mi vrlo često nemamo nikakve, prinuđeni smo da kilometrima idemo i u bidonima donosimo vodu za kuvanje i piće", zaključuje Kajtazaj.

Stanovnica ovog romskog naselja Ljerija Kajtazaj kaže da su stanovnici ovog naselja diskriminisani u odnosu na ostalo stanovništvo, da žive u ekstremno lošim uslovima nedostojnim čovjeka u dvadesetprvom vijeku. Dodaje da nema pomoći od predstavnika Opštine Pljevlja, do koga je nemoguće doći, ta da oskudijevaju u svemu i da nemaju odjeće, obuće, hrane i svega ostalog što je potrebno da se preživi.

"Sa svih strana smo okružrni deponijom laporca i smeća iz koga izdvajamo sekundarne sirovine od čije prodaje  preživljavamo. Veliki problem su prašina koja se širi sa deponije i smrad sa deponije komunalnog otpada. Zbog toga su djeca iz naselja vrlo često bolesna, zdravlje ime je ozbiljno narušeno i stalno ih vodimo u Dom zdravlja i bolnicu.

Niko od Roma iz ovog naselja ne radi ni u jednoj državnoj instituciji ili društvenom ili privatnom preduzeću, što dodatno otežava život na ovom mjestu. Jednostavno, niko na obraća pažnju na nas i mi izgleda nismo ničija briga", zaključila je ona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.