Problem policističnih jajnika sve češći, EVO kako da mu stanete na kraj
Foto: Ilustracija

Složen medicinski problem

Problem policističnih jajnika sve češći, EVO kako da mu stanete na kraj

Problem policističnih jajnika je složen medicinski problem, praćen nepravilnim menstruacijama ili njihovim privremenim ili stalnim izostancima, viškom kilograma, opadanjem kose i neplodnošću.

Klasična medicinska terapija policističnih jajnika uključuje lijekove i eventuale hirurške zahvate odstranjivanja cisti, ali i to se često pokaže i kao nedovoljno djelotvorno ili kao privremeno rješenje. Ciste se nerijetko vraćaju. Ovakav razvoj liječenja nimalo ne čudi jer hormone nije jednostavno regulisati lijekovima, pa traže i promjenu životnih navika.

Sindrom policističnih jajnika, praćen nepravilnim menstruacijama ili njihovim privremenim ili stalnim izostancima, višak kilograma, opadanje kose i neplodnost, složen je medicinski problem. Njegovo dugotrajno liječenje umije da iscrpljuje, pa mnogi hormonsku terapiju nadopunjuju ili zamjenjuju prirodnim lijekovima – čajevima, tinkturama, kapima…

Za ove lijekove kažu da pomažu:

1. Vino od gospine trave, rastavića i hajdučke trave

Stavite po tri kašike čaja od gospine trave (kantariona), poljskog rastavića i hajdučke trave u lonac i prelijte jednim litrom kvalitetnog bijelog vina. Promiješajte i sipajte u staklenu flašu. Zatvorite i stavite da odstoji 10 dana. Zatim tečnost procijedite i pijte svako jutro po 1 decilitar na prazan stomak.

2. Tinktura od ruse (divlji mak)

Uberite rusu dok je još u cvatu, osušite je na svježem vazduhu i zatim usitnite ili je nabavite u biljnoj apoteci. Stavite je u teglu ili flašu i prelijte rakijom, pa zatvorite. Ostavite da odstoji oko 10 dana na tamnom mjestu, pa nakon toga procijedite smjesu. Dobićete tinkturu koju ćete koristiti svaki dan: prvi dan, ujutru prije doručka uzmite jednu kašičicu koju ćete razmutiti u malo vode, a idućih 10 dana uzimajte supenu kašiku, pa u posljednjih 10 dana istu količinu ali tri puta dnevno. Nakon toga napravite pauzu od mjesec dana, pa opet nastavite sa terapijom.

3. Cimet i med

Mirisni začin, koji se uglavnom stavlja u slatka jela i napitke je vrlo ljekovit. Naučnici su otkrili da je djelotvoran i kod policističnih jajnika i liječenja neplodnosti. Cimet pojačava sposobnost tijela za procesuiranje glukoze i insulina. Terapija se sastoji od toga da svaki dan po nekoliko puta konzumirate cimet u prahu zajedno sa medom.

4. Neven i hajdučka trava

Osim navedenih prirodnih lijekova, naročito su djelotvorni i čajevi od sladića, nevena i koprive. Na primjer, možete uzeti terapiju od 40 dana u kojoj ćete svakodnevno tokom cijelog dana piti čaj od nevena i hajdučke trave, u mjeri 2:1 (ukupno pet kašika mješavine). Prelijte bilje litrom proključale vode i pustite da odstoji pola sata.

Izvor: Telegraf

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.