Luksemburg opozvao ambasadora iz Moskve: Ruske diplomate deportovane iz 27 zemalja
Luksemburg

Luksemburg opozvao ambasadora iz Moskve: Ruske diplomate deportovane iz 27 zemalja

Vlasti Luksemburga opozvale su ambasadora te zemlje iz Moskve u znak solidarnosti s Velikom Britanijom koja zvaničnu Moskvu tereti za nedavno trovanje bivšeg ruskog agenta i njegove kćerke na jugu Engleske.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Luksemburga saopštilo je da je vlada te zemlje donijela odluku da se pridruži sinhronizovanoj diplomatskoj kampanji protiv Rusije.

Bivši ruski agent 66-godišnji Sergei Skripalj i njegova 33-godišnja kćerka Julia pronađeni su nedavno bez svijesti u engleskom Solsberiju i zbrinuti su u bolnicu. Velika Britanija je optužila Rusiju za trovanje Skripalja, što je ruski predsjednik Vladimir Putin kategorično negirao.

Zvanični London tvrdi da je napad izveden upotrebom nervnog otrova kojeg su sovjetske snage koristile i u Drugom svjetskom ratu.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su nakon skandala protjerale ukupno 60 ruskih diplomata i naredile zatvaranje ruskog konzulata u Sijetlu. Australija je takođe protjerala dvojicu ruskih diplomata.

Ukupno 19 članica Evropske unije donijelo je odluku o protjerivanju ruskih diplomata i solidarisanju s Velikom Britanijom. Belgija, Moldavija i Irska su među posljednjim učinile taj korak.

I NATO je juče poništio akreditacije sedmorici ruskih diplomata i odbio zahtjev za izdavanje akreditacija trojici novih predstavnika Moskve.

Ukupno 27 zemalja u svijetu je do sada deportovalo ukupno 144 ruskih diplomata.

Svega osam članica Evropske unije nije preduzelo diplomatske sankcije prema Rusiji, a to su Austrija, Bugarska, Kipar, Grčka, Malta, Portugal, Slovačka i Slovenija.

S druge strane, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov juče je kazao kako ovaj koordinirani slučaj pokazuje da je veoma mali broj nezavisnih država u modernoj Evropi i svijetu i poručio da će Rusija zasigurno adekvatno odgovoriti na to.

“Mnoge zemlje traže odlazak jednog ili dvojice naših diplomata, a šapatom nam se izvinjavaju. Svjesni smo da je to plod kolosalnog pritiska i ucjene koji su postali glavno oruđe Vašingtona u međunarodnim odnosima“, poručio je Lavrov.

 

 

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.