Srbija neće protjerivati rusko osoblje
Ilustracija

Srbija neće protjerivati rusko osoblje

Srbija neće odgovoriti na zahtjev Velike Britanije da osudi Moskvu u slučaju trovanja Sergeja Skripalja - saznaju "Novosti".

Prema informacijama Novosti, Beograd će se uzdržati od izjašnjavanja sve dok ne budu istražene i poznate sve okolnosti tog slučaja. Jer, osim optužbi da iza svega stoji Moskva, London nije iznio konkretne dokaze da je Kremlj organizovao navodno trovanje nekadašnjeg ruskog špijuna.

U srpskom državnom vrhu pažljivo će biti odmjeravan svaki sledeći potez u okolnostima sve jačih pritisaka zapadnih centara moći u vezi s Kosovom i odnosima sa Moskvom, a u sklopu kojeg je, kako se procjenjuje, i zahtjev da Srbija odabere stranu u razbuktalom diplomatskom ratu Zapada i Rusije.

Iako uskoro vraća "člansku kartu" EU, Londonu je veoma stalo do toga da kampanju koju je lansirao protiv Rusije podrže sve zemlje Unije, pa i države kandidati. Do sada je to učinilo 17 država EU, koje su se pridružile akciji protjerivanja ruskih diplomata.

Brisel je takođe povukao na konsultacije svog diplomatu iz Moskve. Međutim, još nema "krovne" odluke, odnosno zajedničke deklaracije same Unije, koja bi u slučaju "Skripalj" "prst krivice" uperila u Rusiju.

To praktično znači da Srbija ni formalno nema nikakvu obavezu da pozitivno odgovori na očekivanja Velike Britanije, niti EU ima bilo kakav mehanizam konkretnih sankcija kojima bi na to primorala Srbiju, pišu Novosti.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.