Policija provjerava porijeklo imovine organizovanih kriminalnih grupa
Ilustracija

Pod lupom Moka, Pentagon, Bigl, plažni barovi, računi, vozila, depoziti

Policija provjerava porijeklo imovine organizovanih kriminalnih grupa

Policija provjerava porijeklo imovine organizovanih kriminalnih grupa iz crnogorskih gradova, za koju osnovano sumnja da je stečena ilegalno. Prema saznanjima Pobjede, na provjeri je pokretna i nepokretna imovina „škaljaraca“, „kavačana“, barskog i budvanskog kriminalnog klana.

Istražitelji provjeravaju više objekata, među kojima i nekoliko stanova u zgradi „Pentagon” u Kotoru sa više luksuznih stanova, plažne barove i zakupljene plaže u Boki. Policija je još u decembru prošle godine u okviru akcije „Boka” pretresla objekte „škaljaraca”, članova njihovih porodica u luksuznom kompleksu „Pentagon” u Škaljarima.

U saopštenju je tada navedeno da je Odsjek za borbu protiv organizovanog kriminala započeo aktivnosti na provjeri zakonitosti sticanja novca za gradnju kompleksa „Pentagon” u Kotoru i kupovinu stanova u ovoj zgradi.

Pod lupom inspektora za borbu protiv privrednog kriminala su brojni lokali i poslovni prostori u Starom gradu u Kotoru, za koje se sumnja da su stečeni organizovanim kriminalom.

Do sada, istražitelji su prikupili podatke o porijeklu dvije zgrade u naselju Kavač, kao i o porijeklu novca za otvaranje podgoričke diskoteke „Bigl“ i lokala „Moka“ u Starom gradu u Kotoru u kojem je prije osam godina ubijen Dragan Dudić Fric.

Prije četiri godine taj lokal uzeli su pod zakup braća Igor i Jovica Vukotić. Sve prikupljene dokaze i podatke policija će dostaviti Specijalnom tužilaštvu.

Provjeravani su bankovni računi, depoziti, hartije od vrijednosti, kao i porijeklo novca u bankovnim sefovima, stanovi, kuće, poslovni prostori, razne dragocjenosti, vozila visoke klase, luksuzna plovila, registrovano oružje…

Osim imovine u Crnoj Gori, pod lupom je porijeklo imovine koju članovi kriminalnih grupa imaju u inostranstvu. Pod „obradom” je imovina njihovih članova porodice, prijatelji, kumovi, kao i osobe za koje se sumnja da su povezane sa kriminalnim radnjama. Finansijske provjere se obavljaju paralelno sa istragom koja se sprovodi prema nekoj grupi za krivična djela organizovanog kriminala, zelenaštva, pranja novca, krijumčarenja narkotika, visoke korupcije.

U toku sudskog postupka, na osnovu prikupljenih podataka od policije i Uprave za sprečevanje pranja novca, Poreske uprave, Uprave za nekretnine, Uprave carina privremeno se blokira imovina, dok se u slučajevima pravnosnažnih osuda u kojima se dokaže da je stečena u krivičnim djelima, ona trajno oduzima.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.