Gašenjem svijetla u Crnoj Gori  ostvarena ušteda u procentu od 5 %
Ilustracija

Gašenjem svijetla u Crnoj Gori ostvarena ušteda u procentu od 5 %

NVO Green Home je po deveti put učestvovala u najvećoj volonterskoj kampanji Sat za planetu.

"Ove godine smo proslavu Sata za Planetu organizovali u saradnji sa Svjetskim fondom za zaštitu prirode, dok su se centralnom događaju na Trgu Nezavisnoti priključile organizacije Biciklo.me i Forum MNE i plesne škole Stage, Beauty i UMS. Članovi pomenutih plesnih škola svojim plesom su poslali snažnu poruku koliko je važno čuvati životnu sredinu, takođe je organizovana i promotivna noćna biciklistička vožnja. Svjetla su ugašena na Trgu Nezavisnosti i mostu Milenijum u periodu od 20:30 do 21:30h", saopšteno je iz NVO Green Home.

Kako se dodaje Sat za planetu je globalna kampanja za borbu protiv klimatskih promjena kojoj se od 2007. godine, kada je prvi put organizovana, pridružio veliki broj pojedinaca, organizacija i gradova.

"Ovom kampanjom se građani širom svijeta nastoje edukovati o racionalnom korišćenju energije ali i svim drugim činiocima za koje se smatra da su uzročnici klimatskih promjena, dok je gašenje svjetla na 60 minuta, simboličan način, odnosno performans kojim se nastoji skrenuti pažnja na probleme u sredini u kojoj živimo na zanimljiv način", saopšteno je.

Ovogodišnjoj kampanji pridružilo se 16 opština: Šavnik, Danilovgrad, Bijelo Polje, Petnjica, Herceg Novi, Mojkovac, Tivat, Pljevlja, Kotor, Berane, Budva, Bar, Niksić, Cetinje, Rožaje, Podgorica.

"U centralnom događaju gašenja svijetla u Crnoj Gori  ostvarena je ušteda u procentu od 5 odsto u odnosu na očekivanu ukupnu potrošnju električne energije u cijeloj zemlji", kazali su iz NVO Green Home.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.