Reagovanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava

"Zabrinjava činjenica da su najčešće žrtve nasilja djevojčice i žene"

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava izrazilo je zabrinutost zbog slučajeva nasilja koji se poslednjih dana zabilježeni u našoj zemlji.

Podsjetimo, juče je crnogorsku javnost uznemirala vijest o silovanju 9-godišnje djevojčice za koje se krivično djelo sumnjiči nevjenčani suprug majke djeteta.

I današnji dan je počeo tragičnim događajem, ubistvom i samoubistvom u Podgorici.

"Povodom slučajeva raznih oblika nasilja koji se dešavaju u Crnoj Gori poslednjih dana, posebno onih koji se odnose na maloljetna lica, te onih koji za posljedicu imaju smrtni slučaj, do onih koji se odnose na ugrožavanje ličnog i profesionalnog integriteta, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava apeluje na cijelu opštu i stručnu javnost  o potrebi zajedničkog djelovanja u cilju prevencije i zaštite od nasilja", saopštili su iz tog resora.

Ističu da dodatno zabrinjava činjenica da su najčešće žrtve nasilja djevojčice i žene što ukazuje na sve veću potrebu  podizanja svijesti o važnosti sprječavanja rodno-zasnovanog nasilja.

Podsjećaju da je Crna Gora potpisnica međunarodnog dokumenta Istanbulske konvencije koja propisuje obavezu države da preduzima sve neophodne mjere u cilju sprječavanja i suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

"Država je donijela zakone, strateška dokumenta i uspostavila institucionalne mehanizme za djelovanje, te je neophodno da se isti i adekvatno sprovedu u praksi. Iako statistika govori da je broj prijavljenih i procesuiranih slučajeva u porastu, sa druge strane rezultati istraživanja pokazuju da u Crnoj Gori još uvijek prisutna svijest da je nasilje u porodici privatna stvar, a ne društveni problem, te  da, kao takav, ostaje van institucija sistema.

S tim u vezi, još jednom pozivamo na pravovremeno postupanje u cilju smanjenja ove negativne društvene pojave i na nadležnost institucija da na nasilje daju adekvatan odgovor shodno zakonskim mehanizmima", saopšteno je iz Ministarstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.