Balkan je ponovo na sceni, Crna Gora može u EU i prije 2025. godine
Sa konferencije, Foto:Anadolija

Konferencija u Podgorici

Balkan je ponovo na sceni, Crna Gora može u EU i prije 2025. godine

Crna Gora nema ozbiljnih problema sa susjedima, članica je NATO-a i uprkos određenim problemima s kojima se suočava njeno društvo, mogla bi biti članica EU i prije 2025. godine, poruke su sa današnjeg okruglog stola na temu "Crna Gora, Zapadni Balkan i Evropska unija", koji je u organizaciji Centra za građansko obrazovanje održan u Podgorici.

Na okruglom stolu je najviše bilo riječi o Berlinskom procesu i o budućnosti Zapadnog Balkana nakon posljednje objavljene Strategije za ovaj region. 

Iako se u Strategiji predviđa da Crna Gora i Srbija budu dio evropske porodice do 2025. godine, to ne znači da Crna Gora ne može prije tog datuma biti u EU, smatra ambasadorka Francuske u Crnoj Gori Kristin Tudik, izvještava agencija Anadolija.

"Ako zemlje budu spremnije, zašto da ne i prije 2025. godine. Ako budu uloženi napori, budu zatvorena poglavlja, zašto ne 2024. Ne treba da budemo uvrijeđeni zbog tog datuma. Balkan je ponovo na sceni, što nije bio slučaj prethodnih godina i to je za mene vrlo ohrabrujuće", kazala je Tudik.. 

Predsjednik Odbora za evropske integracije u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović istakao je da rezultati koji govore da je Crna Gora otvorila 30 pregovaračkih poglavlja i tri privremeno zatvorila, dovodi državu u poziciju da je lider u regionu. 

"Ali je to ambivalentna pozicija i to nikako ne bi smjelo da nas uspava. Sada slijedi period konkretnih rezultata. Crna Gora nema drugog puta, osim evropskog", kazao je Vuksanović. 

2018032322941005331977024Web

Foto:Anadolija 

On je ponovio da je bitno što je na snazi takozvani princip regate. 

"Jer nećemo pomoći nikome tako što ćemo ih čekati. Po rezultatima, iza nas je Srbija, a iza Srbije nema niko. Mi smo spremni da pomognemo svima u ovom procesu, jer koliko Zapadni Balkan bude stabilan, toliko će biti stabilna i EU", rekao je Vuksanović, prenosi AA.

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević istakla je da Crna Gora danas ima važne prednosti u odnosu na region. 

"Nema ozbiljnih problema sa susjedima, članica je NATO-a, ubrzano ide ka EU. Crna Gora je pristupne pregovore otvorila prije šest godina. Olako su se davala obećanja o završetku pregovora. Da su se ta obećanja ostvarila, već bi bili u EU. Sada su najoptimističnije prognoze da ćemo biti u EU u periodu 2020-2025", kazala je Uljarević. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.