Druženje sa unucima za bolje zdravlje i duži život
Foto: Ilustracija

Istraživanje njemačkih naučnika

Druženje sa unucima za bolje zdravlje i duži život

Možda je riječ o dodatnoj vježbi, o mentalnom izazovu ili jednostavno o psihološkom uticaju, ali starije osobe koje provode puno vremena sa svojim unucima boljeg su zdravlja i duže žive, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje njemačkih naučnika.

Psiholog Ralf Hertvig i njegove kolege s berlinskog Instituta Maks Plank proučili su podatke iz Ankete o staranju u sklopu koje je u razdoblju od 1990. do 1993. godine ispitano više od 500 osoba starijih od 70 godina, a podaci su praćeni do 2009. godine.

Ustanovili su da je polovina deka i baka koji su povremeno brinuli o unucima bila živa i 10 godina nakon prvog razgovora, a oni koji to nijesu upražnjavali, kao i oni koji nijesu imali unučadi, umrli su u predstojećih pet godina.

"Ali, pogrešno je zaključiti da ćete, što se više angažujete na čuvanju unuka duže živjeti", upozorio je Hertvig.

Rezultati ranijih studija u sklopu kojih su dede i bake bili zaduženi za cjelodnevno čuvanje unuka pokazali su da je takav zadatak za njih bio vrlo stresan i iscrpljujuć.

"Potrebno je pronaći zlatnu sredinu", kaže Hertvig, dodajući da bi trebalo slušati unutrašnji glas.

"Očekivanje bilo čega zauzvrat moglo bi vrlo brzo rezultovati frustracijom ako ne uslijedi neka vrsta zahvalnosti".

"Erhard Hakler, direktor njemačkog Nacionalnog udruženja starijih osoba (DSL), i sam deda, kaže da ga povremena briga o unucima održava mentalno i fizički zdravijim.

"Jednostavno učestvujte u svemu, bez obzira na to da li je riječ o društvenoj igri ili odlasku na bazen. Jer, bez unuka to vjerovatno ne biste činili", kaže.

Istovremeno ističe da nema ničeg neobičnog u tome što niko od deda i baka ne želi biti "bejbisiter" 24 sata, te da to treba jasno istaknuti na samom početku.

"Svojoj djeci možete reći: Volimo unuke, ali podizali smo vas i sad nam treba malo slobodnog vremena za nas same", predlaže Hakler.

I osobe bez unuka koje su angažovane u raznim društvenim događanjima imaju duži životni vijek, prenosi N1.

"Za dobar, kvalitetan život najvažnije je osjećati se potrebnim", kaže Kristof Englert, naučnik s Leibniz instituta za starenje u Njemačkoj.

U procesu starenja važno je osjećati se cijenjenim i potrebnim, te imati osjećaj vrijednosti bez obzira na to ispunjava li vas čuvanje unuka ili neki drugi angažman, zaključuje Englert.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.