Kontraceptivna pilula za muškarce
Foto: Ilustracija

Isključuje testosteron muškarca

Kontraceptivna pilula za muškarce

Razvoj kontraceptivne pilule za muškarce jedan korak je bliži konačnom proizvodu. Pilula, koja se uzima na dnevnoj bazi kao ona namijenjena ženama, "isključuje" testosteron muškaraca i hormone zadužene za proizvodnju spermatozoida.

To bi trebalo da smanji broj spermatozoida na dovoljno nizak nivo da muškarac ne može da oplodi svoju partnerku. 

Naučnici su testirali efekte tablete, u periodu od mjesec dana, i saopštili da ona ne oštećuje jetru, što je bio najštetniji prateći efekat prethodnih pokušaja stvaranja oralne kontraceptivne pilule za muškarce. 

Tim naučnika sa Univerziteta u Vašingtonu testirao je efekte pilule na grupi od 83 muškarca, starosti između 18 i 50 godina. Poslije mjesec dana, oni su imali znatno niži nivo testosterna i gonadotropina, hormona neophodnog za proizvodnju sperme (proteinski hormon koji, između ostalog, reguliše seksualni razvoj i reproduktivnu funkciju čovjeka). 

Iako postoji strah da bi muškaci mogli da zaborave da uzimaju tablete na dnevnoj bazi, naučnici se nadaju da će dugotrajniji efekat nove pilule na njih djelovati povoljnije, budući da neće morati da je uzimaju dva puta dnevno, kao što je to bio slučaj sa prethodnim pokušajima. 

"Razvili smo pilulu koja je bezbjedna i efikasna u blokiranju testosterona muškaraca i proizvodnje gonadotropina, a da pri tome ne stvara nikakve probleme sa jetrom. Uzbudljivo je vidjeti da jedan oralni preparat ima takve efekte", kaže jedan od istraživača doktor Arti Tirumalai. 

Dalja ispitavanja bi trebalo da utvrde da li pilula potpuno blokira proizvodnju spermatozoida, kao i na koji način na nju utiče u periodu od tri mjeseca, prenosi B92.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.