Radulović: Umjesto da Vlada identifikuje odgovorne za kršenje zakona, optužuje one koji traže zaštitu prava
Sa Vladine sjednice

Radulović: Umjesto da Vlada identifikuje odgovorne za kršenje zakona, optužuje one koji traže zaštitu prava

Stav Vlade da službenici koji podnose tužbe protiv države radi naknade štete na taj način podrivaju finansijski sistem države, još jednom nedvosmisleno pokazuje da je izvršna vlast najveća prepreka vladavini prava i ujedno najveći podstrekač i pokrovitelj kršenja zakona na svim nivoima, smatra advokat Veselin Radulović, pravni zastupnik MANSa.

"Umjesto da Vlada i njen premijer identifikuju odgovorne za kršenje zakona i pričinjavanje štete zaposlenima i da na tom mjestu traže razloge podrivanja finansijskog sistema,  oni su se drznuli da optužuju one koji zaštitu svojih povrijeđenih prava traže tamo gdje se to i radi - pred nadležnim sudovima", navodi Radulović.

Ocjenjuju da saopštenje Vlade u kome se posebno prozivaju i sudije koje zaštitu svojih prava traže pred sudom i sudije koje primjenjuju zakone i donose presude u tim predmetima, predstavlja neprimjeren i skandalozan pritisak izvršne vlasti na sudije i jasan pokušaj njihovog disciplinovanja.

Podsjetimo, na jučerašnjoj sjednici Vlade u diskusiji o odlivu novca iz budžeta po osnovu tužbi zaposlenih u javnoj administraciji, Vlada je ukazala na zabrinjavajući odnos službenika prema Državi i njenoj finansijskoj stabilnosti.

"Kao upečatljiv i posebno negativan primjer istaknuto da su pojedine sudije iz nekoliko sudova različitog nivoa, tužbom tražili dosuđivanje razlike zarade u iznosu zarade stručnih saradnika za vrijeme dok su bili pripravnici, pozivajući se na koeficijente propisane kolektivnim ugovorom. Ukazano je da, iako zakon jasno određuje da su pripravnici lica koja prvi put zasnivaju radni odnos radi osposobljavanja za samostalno vršenje poslova, i okolnosti da je njihov poslodavac Država Crna Gora, a ne neko drugi, pojedine sudije su tužile, a njihove kolege im dosudile značajna sredstva na teret državnog budžeta. U diskusiji je navedeno da Informacija ukazuje i na slučajeve da pojedini državni službenici tuže Državu za iznose od desetak eura te da razrađena šema sa advokatima umnogostručuje iznose na štetu budžeta", saopšteno je između ostalog iz Vlade.

Advokat Radulović smatra da bi vrh sudske vlasti morao odmah da osudi ovaj otvoreni pritisak na sudije da ne sude po zakonu već po volji izvršne vlasti.

"U sistemima vladavine prava izvršna vlast izvršava zakone i obezbeđuje uslove za njihovu punu primjenu. Na žalost, posljednji stav Vlade pokazuje da izvršna vlast u Crnoj Gori podstiče nezakonit rad, kreira i štiti ambijent neodgovornosti i istovremeno optužuje one koji su oštećeni i sudove koji im dosuđuju naknadu štete.  Štaviše, premijer Marković pokušava dodatno javno da stigmatizuje sve one koji utužuju državu zbog nezakonitog rada, zahtjevom da se skine oznaka tajnosti sa ovog materijala  kako bi se njihova imena objavila. Istovremeno, premijer od javnosti skriva način na koji se donose odluke i rasprodaju preostali javni resursi na način koji upravo podriva finansijski sistem u pravom smislu", saopštava Radulović.

Dodaje da premijer Marković "veoma dobro zna da finansijski sistem države podriva korupcija vlasti kojom on rukovodi, a nikako ne oni koji su oštećeni njenim nezakonitim radom".

Ppodsjeća javnost,  premijera Markovića i njegovu Vladu koliko je podriven finansijski sistem države samo jednom presudom na osnovu koje je iz budžeta isplaćeno preko 10 miliona eura bratu bivšeg premijera.

"Podsjećamo koliko je podriven finansijski sistem države i brojnim palim garancijama koje je Vlada davala kontroverznim partnerima kao i brojnim odlukama Vlade kojima je pričinjena višemilionska šteta za državu i koje izvesno ukazuju na korupciju na najvišem nivou države. 
O svim tim slučajevima premijer i Vlada ćute, što najbolje pokazuje ko podriva finansijski sistem države i ko i u čiju korist pljačka državni budžet godinama.", zaključio je Radulović.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.