Seks sa mlađima od 15 godina proglasiće se silovanjem
Ilustracija

U Francuskoj

Seks sa mlađima od 15 godina proglasiće se silovanjem

Vlada Francuske je predložila zakon prema kojem bi se seksualni odnos s mlađima od 15 godina smatrao silovanjem, poslije dva nedavna sudska slučaja u kojima su odrasli muškarci imali seks sa 11-godišnjim djevojčicama.

Prema važećim zakonima, tužilaštvo je do sada moralo da dokaže da je maloljetnica bila prisiljena na seks da bi osoba mogla da bude osuđena za silovanje.

Ministarka za rodnu ravnopravnost Marlen Šjapa izjavila je 5. marta za agenciju Frans pres da je poslije javnih konsultacija i preporuka stručnog odbora vlada odlučila da odredi 15 godina kao donju starosnu granicu za seksualni odnos uz pristanak.

To znači da osobe mlađe od 15 godina ne mogu da daju pristanak na seks i da će se seksualni odnos sa njima automatski smatrati silovanjem.

Prema važećem zakonu Francuske, odrasla osoba se može krivično goniti za bilo koji seksualni čin sa djetetom mlađim od 15 godina, ali da bi bio osuđen za silovanje tužilaštvo mora da dokaže da je seks bio prisilan. To pitanje je komplikovanije kada su uključene osobe koje još nisu ušle u tinejdžerski period.

Ova tema je dospjela u središte pažnje javnosti kada su kritičari i poslanici rekli da su francuski zakoni dozvolili da dva muškarca budu oslobođena optužbi za silovanje maloljetnica.

U novembru je 30-godišnji čovjek oslobođen optužbi za silovanje 11-godišnje djevojčice pošto je sud utvrdio da ona nije bila izložena „prinudi, prijetnji, nasilju ni iznenađenju“.

U drugom slučaju u koji je bila umiješana djevojčica od 11 godina optužen je 28-godišnji muškarac za seksualne odnose s maloljetnicom, ali ne za silovanje, što je naljutilo djevojčicinu porodicu.

U februaru je sud, međutim, ocijenio da čovjek treba da bude optužen za silovanje, ali je tražio da slučaj bude prebačen na viši sud. Od tada su poslanici i grupe za zaštitu djece pozivale vladu da odrede donju starosnu granicu za sekslualni odnos uz pristanak, kao što je slučaj u mnogim evropskim zemljama.

Predlagano je da to bude 13 ili 15 godina. Predsjednik Emanuel Makron smatrao je da to treba da bude 15 godina, navodi agencija Asošiejted pres.

Ministarka Šjapa je rekla da joj je veoma drago da je vlada izabrala 15 godina kao starosnu granicu, kao što je preporučio i odbor ljekara i pravnih stručnjaka i za šta su se zalagala udruženja koja se bore protiv nasilja nad djecom.

Vlada novi zakon treba da odobri narednih sedmica, u okviru paketa zakona čiji je cilj smanjivanje seksualnog nasilja i seksizma. To će biti prvi takav zakon u Francuskoj, gdje ne postoji propis prema kojem se osoba ispod određene starosne granice smatra nesposobnom da pristane na seksualni odnos.

EurAktiv.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.