Infrastrukturna povezanost prepreka boljim ekonomskim i trgovinskim odnosima
Crnadak i Darmanović, foto: Anadolija

Sastanak Darmanović-Crnadak

Infrastrukturna povezanost prepreka boljim ekonomskim i trgovinskim odnosima

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, stigao je u zvaničnu posjetu Crnoj Gori, na poziv crnogorskog kolege Srđana Darmanovića. Na sastanku dvojice ministara poručeno da su odnosi dvije zemlje prijateljski i sadržajni.

Crnadak se na početku posjete zvaničnoj Podgorici susreo sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem. Na zajedničkoj konfrenciji za novinare, oba ministra iskazala su zadovoljstvo odnosima dvije zemlje, uz napomenu da loša infrastrukturna povezanost ostaje prepreka još boljim ekonomskim i trgovinskim odnosima. 

Darmanović je poručio da su odnosi dvije zemlje ojačani dodatno zajedničkim evropskim ciljevima. 

"Odnosi Crne Gore i Bosne i Hercegovine su prijateljski i sadržajni. Osim kvalitetne i redovne saradnje na bilateralnom nivou, osnaženi su zajedničkim evropskim ciljevima, regionalnom kontekstu i posvećenosti tom formatu i saradnji u multilateralnim organizacijama. Crna Gora podržava cjelovitost i integritet BiH, jer je samo stabilan i siguran region preduslov prosperiteta svih zemalja u njemu, a dobrosusjedski odnosi i evropska integracija, ključni za ekonomski i infrastrukturni razvoj“, kazao je Darmanović, javlja Anadolija.

darmanovic

Srđan Darmanović, foto:AA

On je istakao da je sastanak bio prilika za razgovor o aktuelnim pitanjima u bilateralnim odnosima. 

"Želimo da analiziramo do sada postignute rezultate i da afirmišemo dalju saradnju i da razmotrimo što skorije zaključivanje Sporazuma o određivanju tromeđe i tromeđne granične tačke između Crne Gore, BiH i Srbije. Na toj liniji smo istakli da potpisivanje ugovora o državnoj granici između Crne Gore i BiH može poslužiti kao primjer kako treba rješavati granična pitanja u našem regionu. Zajednički smo ocijenili da postoji prostor za unaprjeđenje ekonomske saradnje između Crne Gore i BiH i izrazili uvjerenje da će značajni potencijali biti dodatno valorizovani kroz rekonstrukciju dijela puta Foča-Plužine, izgradnju Jadransko-jonskog autoputa i Jadransko-jonskog gasovoda“, kazao je crnogorski šef diplomatije. 

Potvrda dobrih odnosa između Crne Gore i BiH stigla je i od strane bh. ministra vanjskih poslova. 

"Naši odnosi su zaista prijateljski, sadržajni i puni dobrih efekata za građane i Crne Gore i BiH i očekujem da se taj trend u našim bilateralnim odnosima nastavi. Jedna od tema razgovora bile su naše evropske integracije. Tek smo dobili novu Strategiju za Zapadni Balkan, mi ćemo sjutra da predamo odgovore na upitnik. Delegacija iz Brisela je sjutra u Sarajevu, idemo ka novom Samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, koji će se desiti u julu. Mi ćemo sa velikim zadovoljstvom po prvi put biti domaćini velike konferencije tog formata, WB 6, sredinom idućeg mjeseca u Sarajevu“, kazao je Crnadak. 

crnadak

Igor Crnadak, foto:AA

On je optimista nakon objavljivanja nove Strategije za Zapadni Balkan. Vjeruje da će napredovati oni koji budu izvršavali svoje obaveze. 

"Razgovarali smo o Strategiji za Zapadni Balkan. Treba je tumačiti kao jednu šansu, posebno nakon jučerašnje izjave predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera da 2025. godina nije samo za Srbiju i Crnu Goru, već za sve one koji budu išli dovoljno brzo i ispunjavali svoje obaveze“, kazao je Crnadak. 

Na sastanku je bilo govora i o ekonomskoj saradnji. 

"Saglasili smo se da ima prostora da se popravi spoljnotrgovinska saradnja. Imamo brojke koje su u uzlaznoj putanji konstantno, stigli smo do 450 miliona maraka robne razmjene u prošloj godini. To je snažan porast. Ograničavajući faktor ostaje naša slaba infrastrukturna povezanost i tu smo se saglasili da ovo pitanje moramo da držimo živim i da je to obaveza svih nas i da to nikada ne siđe sa stola kao važna tema. To nam treba i to je najveća prepreka boljem trgovinskom odnosu“, poručio je Crnadak. 

U sklopu zvanične posjete Crnoj Gori, Crnadak će se sastati i sa predsjednicima države, Vlade i Skupštine, Filipom Vujanovićem, Duškom Markovićem i Ivanom Brajovićem. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.