U Crnoj Gori tri sumnjiva slučaja oboljevanja od morbila
Foto: Ilustracija

Jedina specifična i visokoučinkovita mjera prevencije vakcinacija

U Crnoj Gori tri sumnjiva slučaja oboljevanja od morbila

U Crnoj Gori se trenutno epidemiološki i mikrobiološki obrađuju tri sumnjiva slučaja oboljevanja od morbila. Radi se o tri odrasle osobe, od kojih je jedna nevakcinisana protiv morbila, a preostale dvije su nepoznatog vakcinalnog statusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje(IJZ).

"Svi sumnjivi su iz preventivnih razloga izolovani i hospitalizovani u Opštoj bolnici u Kotoru.

S obzirom da je epidemiološko istraživanje u toku, inicijalni epidemiološki podaci ukazuju da je do inficiranja moglo doći na teritoriji Crne Gore odnosno – mogućnost lokalne transmisije virusa još uvjek nije isključena. Iako se u Crnoj Gori slučajevi morbila nijesu registrovali od 2015. godine, registrovani nivo oboljevanja trenutno ne predstavlja osnovu za proglašenje epidemije morbila", saopšteno je iz IJZ.

Kako se dodaje, članovi porodica osoba za koje se sumnja da su oboljele i njihovi najbliži direktni kontati su identifikovani i upoznati sa načinom prevencije daljeg širenja oboljevanja i društveno-odgovornim ponašanjem koje je neophodno sprovoditi tokom trajanja perioda inkubacije.

Međutim,kako javljaju iz IJZ, samo-izolacija kontakata i njihovo praćenje je mjera koja ima ograničenu učinkovitost s obzirom na zaraznost virusa morbila tako da je uprkos njenom sprovođenju moguće je, i za očekivati je, da dođe do daljeg širenja oboljevanja.

"Jedina specifična i visokoučinkovita mjera prevencije je vakcinacija. Ona se trenutno uspješno sprovodi u svim godištima djece koja su predviđena za vakcinaciju, ali i među odraslima koji su identifikovani da se nalaze pod povećanim rizikom kako od oboljevanja, tako i od daljeg širenja virusa morbila.

Od početka godine infekcija virusom morbila dokazana je kod ukupno osam pacijenta od kojih je sedam bilo nevakcinisano, dok kod jedne odrasle i oboljele osobe ne postoje validni dokazi o vakcinaciji. Prema dostupnim informacijama do sada nije bilo životno ugroženih pacijenata, a pored opšte slabosti i imunokompromitovanosti registrovane su komplikacije u vidu upala pluća i sniženja broja trombocita – trombocitopenija", zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.