Junker: Prvo da se riješe granični sporovi pa u EU
Žan -Klod Junker, Foto: Reuters

Specijalni uslovi za Zapadni Balkan

Junker: Prvo da se riješe granični sporovi pa u EU

Zbog lošeg iskustva s Hrvatskom i Slovenijom, zemlje Zapadnog Balkana moraće da svoje granične sporove riješe prije nego što uđu u EU. To je izjavio predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Junker je na Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti rekao da mu je "teško" da posmatra hrvatsko-slovenački spor oko granice za koji smatra da se mogao riješiti prije no što su te dvije države postale članice Unije, prenijela je agencija HINA.

"Umjesto toga, to je prepušteno arbitražnom sudu, ali strane ne mogu da se dogovore kako da postupe s njegovom odlukom", rekao je Junker. 

Šef Evropske komisije stoga ponovo ističe da se sukobi na Balkanu moraju riješiti prije no što se države tog regiona priključe EU. 

Ocjenivši da one sada još nisu spremne za članstvo, Junker je istakao da perspektiva ipak i dalje postoji. 

"To je zbog sukoba 1990-tih vrlo osjetljivo područje. Perspektiva proširenja omogućava nam da na Zapadni Balkan izvozimo stabilnost, umjesto da uvozimo nestabilnost u EU", rekao je Junker. 

"Preduslov za to je ovaj: zemlje Zapadnog Balkana moraju riješiti svoje granične sporove prije nego što uđu u EU", naglasio je on. 

EU je nedavno predstavila novu strategiju za Zapadni Balkan u kojem govori o arbitražnom modelu rješavanja sporova koji se ne mogu riješiti bilateralnim pregovorima, dodaje HINA. 

Hrvatska agencija podsjeća da će Junker krajem februara i početkom marta posjetiti balkanske države koje žele da postanu članice EU, ali su "frustrirane što Brisel nije odredio jasan vremenski okvir za njihov ulazak u Uniju".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.