Na Trgu nezavisnosti veliki broj građana

Podgorica: Minut tišine za Pavla i ples protiv nasilja (FOTO)

U okviru globalne kampanja protiv nasilja nad ženama i djecom pod nazivom "Milijarda ustaje" danas se plesalo na podgoričkom Trgu nezavisnosti. Nekoliko desetina žena i djevojčica su u desetominutnom plesu poslale poruku da nasilju treba stati na kraj.

Današnji ples počeo je minutom ćutanja u znak sjećanja na nedavno pretučenog dječaka, P.J. iz Podgorice, koji je usljed povreda kasnije i preminuo. 

Ljiljana Raičević, direktorica Sigurne ženske kuće u Podgorici, poručila je da nadležni organi konačno moraju početi da kažnjavaju nasilnike. 

"Crna Gora je ove godine počela sa crnim statistikama. Naslinici se moraju kažnjavati, jer je u prosjeku svaka treća osoba iskusila neki oblik nasilja. Molimo izvršne organe da poštuju Istanbulsku konvenciju, koja itekako dobro štiti žene i djecu", kazala je Raičević. 

Na Trgu nezavisnosti danas se okupio veliki broj građana.

Pročitana su pisma od nekoliko štićenica Sigurne ženske kuće, koje su opisale kroz kakve su probleme prolazile u braku. 

U muzičkom dijelu, svoju izvedbu imala je plesna grupa "Zvjezdice". 

"Jedna milijarda ustaje" je najmasovniji aktivistički pokret u istoriji međunarodne borbe protiv nasilja nad ženama. Prošle godine plesalo se 14. februara u oko 200 država na svijetu, uključujući i Crnu Goru. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.