Vlada Kosova usvojila Zajedničku deklaraciju Tačija i Vujanovića
Ramuš Haradinaj

Sjednica počela minutom ćutnje stradalih za slobodu

Vlada Kosova usvojila Zajedničku deklaraciju Tačija i Vujanovića

Na početku svečane sjednice povodom 10. godišnjice nezavisnosti Kosova, Vlada Kosova je jednoglasno usvojila Zajedničku deklaraciju predsjednika Kosova i Crne Gore, kao aneks sporazuma o državnoj granici između Kosova i Crne Gore.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je kazao da je predsjednik Kosova Hašim Tači informisao Vladu o njegovoj Zajedničkoj deklaraciji s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem o ponovnom razmatranju i korekciji sporazuma demarkacije sa Crnom Gorom u pravcu Čakora i Kule. 

"Smatram da su ovom Zajedničkom deklaracijom, kao aneksom predhodnog sporazuma, stvorene okolnosti i mogućnosti da se pravo Kosova na teritoriju u potpunosti ispoštuje i zasnivajući se na tome stvorene su okolnosti da Skupština Kosova bude jedinstvena i da izglasa sporazum o demarkaciji s Crnom Gorom", kazao je Haradinaj, izvještava Anadolija.

Dodao je da ovaj sporazum ima važnu stavku, a to je politička volja kosovskih i crnogorskih institucija da ponovno razmatranje i korekcija budu supstancijalni i da se poštuju prava zasnovana na nalazima radnih grupa, u ovom slučaju nove Državne komisije Kosova i stvaranje zajedničke radne grupe dvije zemlje. 

Haradinaj je, nakon sjednice Vlade odgovarajući na pitanja novinara, podsjetio da vladajuća koalicija ima 61 glas i da može da se desi da sjutra na vanrednoj sjednici Skupštine da ne bude potrebne dvotrećinske većine glasova poslanika potrebnih za ratifikaciju međunarodnog sporazuma, odnosno 80 glasova, pa će sjednica morati da se odloži za narednu nedelju. 

Sjednica Vlade je počela minutom ćutnje za sve koji su izgubili živote za slobodno i nezavisno Kosovo. 

Haradinaj je u svom govoru naglasio da Kosovo gradi moderno društvo, etnički, kulturno i jezički raznoliko u kome svi žive zajedno. 

"Država koja gradi mir i društvo svih koji se kreću u slobodi sa svojim svetim prijateljima uz večito prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Dražavama i uz Zapad, ali otvoreno za sve one nacije koje ga priznaju i poštuju", kazao je Haradinaj. 

On je istakao da 10 godina nezavisnosti i 19 godina slobode znači završetak strašnog konflikta koji je odnio mnoge živote i početak novog života.

Kosovo na ovu godišnjicu, dodao je kosovski premijer, postiglo je mnogo napretka, ali je još mnogo izazova pred Kosovom. 

"Svjesni smo da još uvijek nismo ispunili u potpunosti očekivanja građana za jednom modernom državom, ali smo na nepovratnom putu da sa zajedno našim partnerima to ostvarimo", kazao je on. 

On je obećao da će u drugoj deceniji Kosovo postići ekonomski razvoj, što znači otvaranje novih radnih mjesta za sve koji žele da rade i perspektivu i dostojanstvo za sve. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.