Optuženo 13 Rusa da su pomagali Trampu da pobijedi na izborima
Donald Tramp

Optuženo 13 Rusa da su pomagali Trampu da pobijedi na izborima

Podignuta je optužnica protiv 13 Rusa zbog miješanja u izbore u SAD 2016. u okviru istrage FBI, javlja "Bi-Bi-Si".

Trojica optuženih se terete za učestvovanje u zavjeri za kreiranje prevare, a petorica za krađu identiteta. U okviru optužnice, pomenute su i tri ruske kompanije, a navedeno je i da su neki od osumnjičenih koristili kompjuterske sisteme unutar SAD da bi sakrili da funkcionišu iz Rusije.

Američki specijalni savjetnik Robert Miler, koji i istražuje eventualnu umiješanost Rusije u izborni proces, danas je saopštio da je pokrenut postupak. To je ujedno i prva optužnica koja direktno tereti Rusiju za umiješanost.

Poplava “lažnih informacija” tokom izbora u SAD bila je potpomognuta sofisticiranom ruskom propagandnom kampanjom koja je na internetu objavljivala i širila članke osmišljene da zavaraju javnost, a sa ciljem da se kazni demokratska kandidatkinja Hilari Klinton i da se pomogne republikancu Donaldu Trampu da potkopa vjeru u američku demokratiju, piše “Vašington post”, pozivajući se na tvrdnje nezavisnih stručnjaka.

Na 37 strana dokumenta, Miler je rekao da se 13 optuženih terete za kreiranje zavjere od 2014. za kršenje zakona koji brane strancima da troše novac radi uticaja na rezultate izbora u SAD.

"Optuženi, koji su se predstavljali kao državljani SAD i kreirali takve ličnosti, otvarali su stranice i grupe na društvenim mrežama da bi privukli američke građane", navedeno je u optužnici, piše "Bi-Bi-Si".

U optužnici se navodi i da su "podržavali predsjedničku kampanju Donalda Trampa, a potcjenjivali Hilari Klinton".

"Od otprilike 2014. godine do danas, optuženi su se znalački i namjerno dogovarali međusobno i sa osobama koje još nijesu objelodanjene poroti, da izvrše prevaru SAD kroz oštećivanje, ometanje i sabotiranje zakona i grana vlasti kroz prevaru, a u cilju uticaja na američku politiku i izbore, uključujući i predsjedničke izbore 2016. godine", piše u optužnici, gdje se pominje i da su neki od optuženih putovali u SAD radi sakupljanja informacija, ali i zbog pristupa značajnom broju Amerikanaca da bi što više uticali na ishod izbora.

Prema objašnjenju mreže "En-Bi-Si", oni su osumnjičeni i da su širili određen vid propagande radi prevare građana SAD, da su se predstavljali kao Amerikanci na internetu. Opisani su kao "botovi" i vjeruje se da su putem interneta kreirali drugačije vizije o sebi, plasirajući neistine.

Blic

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.