Zakon o građanskom partnerstvu nudi pravnu sigurnost ljudima koji žive u partnerskoj zajednici
Aleksandra i Saša Maksimovski, foto: PR Centar

Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori

Zakon o građanskom partnerstvu nudi pravnu sigurnost ljudima koji žive u partnerskoj zajednici

Zakon o građanskom partnerstvu nudi pravnu stabilnost i sigurnost ljudima koji žele da žive ili su već u partnerskoj zajednici, poručili su učesnici kampanje u okviru projekta Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori.

Bračni par Aleksandra i Saša Maksimovski smatraju da je donošenje Zakona o građanskom partnerstvu važno za budućnost Crne Gore.

„Dio naše zajednice postaće pravno vidljiv. Ako partneri žive zajedno, nisu u braku, a žive deset godine zajedno, jedan od njih može da se razboli a da ovome drugome ne bude dozvoljeno da ga obiđe u bolnici i da vodi računa o njemu. Trenutni zakon to ne prepoznaje da u tim situacijama članovi porodice u nekim situacijama donose odluku o zdravstvenoj zaštiti“, istakao je Saša Maksimovski, prenosi PR Centar.

Aleksandra je kazala da je, u slučaju smrti jednog od partnera, onemogućeno nasleđivanje toga što se steklo u zajednici.

„Zakon o građanskom partnerstvu nudi pravnu stabilnost i sigurnost ljudima koji žele da žive ili već u partnerskoj zajednici. Moramo razmišljati i o svojoj djeci. Moramo da im ostavimo bolju osnovu i bolju perspektivu za njih same da mogu da budu bolje varijante nas samih“, saglasni su Aleksandra i Saša Maksimovski.

Aktivista za ljudska prava trans osoba, Jovan Ulićević, ocijenio je da bi Zakon o građanskom partnerstvu pokazao da je porodica nešto što je za svakoga, a ne samo za, kako je naveo, pojedine ili one koji su privilegovani na određeni način.

JovanUlievi

Jovan Ulićević, foto: PR Centar

„Mislim da je važno da poslanici imaju na umu da su tu oni radi nas i da su tu da bi omogućili da ovo društvo bude bolje mjesto i sigurno mjesto za sve nas. Samim tim, mislim da je važno da se ovaj zakon izglasa zato što će na taj način pokazati da brinu o svim građanima i o svim porodicama jednako“, poručio je Ulićević.

Srednjoškolka, Katja Jovanović, smatra da je usvajanje Zakona o građanskom partnerstvu važno jer, kako je navela, svi treba da budu slobodni i da imaju mogućnost da vole.

KatjaJovanovi

Katja Jovanović, foto: PR Centar

„Ako bih imala priliku da poručim nešto političarima, to bi bilo da ako žele da Crna Gora bude dio Evrope, mora da ima neke evropske vrijednosti. Prije evropskih vrijednosti, treba da ima i da poštuje i usvaja neke ljudske vrijednosti i da svima omogući slobodu koju ja volim“, navela je Jovanović.

Kampanja je započeta u okviru projekta „Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori“ koji su realizovale nevladine organizacije Juventas, Kvir Montenegro i Institut za pravne studije, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.