Skandalozna izjava filipinskog predsjednika: Pucaćemo ženama u vagine, bez njih će biti beskorisne (VIDEO)
Foto: Youtube/ Screenshot

Ponovo zaprepastio svijet

Skandalozna izjava filipinskog predsjednika: Pucaćemo ženama u vagine, bez njih će biti beskorisne (VIDEO)

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte je još jednom zaprepastio svijet svojim izjavama i pozivom na nasilje.

On je rekao svojim vojnicima da bi trebalo da žene komunističke pobunjenice gađaju vatrenim oružjem u vaginu, umjesto da ih ubijaju.

- Ovo je novo naređenje. Nećemo vas ubijati. Samo ćemo vam pucati u vaginu. Bez nje ćete biti beskorisne - rekao je on vojnicima u govoru prošle nedjelje.

Njegov govor je izazvao i smijeh u publici.

Ove riječi su osudile brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Njegova izjava mogla bi da ohrabri seksualno nasilje i ratne zločine, smatraju borci za ljudska prava, preniosi Blic/agencija AP.

Organizacije Hjuman rajts voč, sa sjedištem u SAD-u, osudila je tu njegovu izjavu koja ohrabruje vojsku na seksualno nasilje tokom oružanog konlikta.

Ljevičarska grupa Karapatan saopštila je da je Duterte "sebe predstavio kao fašistu  koji podstiče najgora kršenja medjunarodnog humanitarnog prava".

Duterteova izjava posljednja je u nizu njegovih "pomahnitalih ispoljavanja tiranije, ludila i mačizma", rekla je generalna sekretarka Karapatana Kristina Palabaj.

Duterte je prošle godine rekao vojnicima da smiju da siluju do tri žene , a da će on ići u zatvor umjesto njih. To je navodno bila njegova šala.

- Za ovo ratno stanje i sve njegove posljedice ja i samo ja ću biti odgovoran. Vi samo radite svoj posao. Ja ću da se bavim ostalim. Ja ću da idem u zatvor umjesto vas. Ako silujete tri (žene), reći ću da sam ja to uradio - rekao je predsjednik Filipina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.